Patrik Wetterqvist, ordförande i Mälaröarnas skyttegille, har öppnat dörren till 50-metersbanan för sista gången. Gillet är avhyst från skjutbaneområdet och det råder skjutförbud vid anläggningen på Lovön. Foto: Lars-Henrik Andersson

Kronofogden låste skjutbana

Statens fastighetsverk vill inte ha någon skjutbana på Lovön utanför Stockholm och förlängde därför inte avtalet med Mälaröarnas skyttegille. Nyligen bytte Kronofogden låset till skyttegillets paviljong, som förmodligen kommer att rivas.

Som Svensk Jakt tidigare rapporterat kommer de 300 medlemmarna i Mälaröarnas skyttegille att stå utan skjutbana på Lovön. Detta efter att Statens fastighetsverk beslutat att inte förlänga arrendeavtalet med gillet.

Fastighetsverket menar att en skjutbana inte passar in i området och så här står det i beslutet:

”Skjutbanans verksamhet medför buller och säkerhetsproblem för boende, jordbruket och allmänheten. Lovö skjutbana ligger numera inom Lovö naturreservat samt inom buffertzonen för världsarvet Drottningholm”.

 

Löpte ut

Arrendeavtalet löpte ut hösten 2017 och Statens fastighetsverk menar att skyttegillet inte avvecklat anläggningarna på området och därför har staten begärt handräckning av Kronofogden.

Enligt avtalet ska gillet stå för avvecklingen, anser Statens fastighetsverk, skriver Mälaröarnas Nyheter.

Men Mälaröarnas skyttegille anser att det är ekonomiskt omöjligt att stå för rivnings- och saneringskostnaderna.

Patrik Wetterqvist.

– Man kommer att riva anläggningen och vi har inte blivit erbjudna någon ersättningsbana eller en antydan till någon som helst vilja att lösa detta från Statens fastighetsverks sida. Det här kommer att drabba många jägare, säger Patrik Wetterqvist, ordförande för skyttegillet.

 

Avhysta

Han fortsätter:

– Vi ska ”återställa arrendestället till ursprungligt skick” vilket Statens fastighetsverk tolkar som att vi är skyldiga att sanera, ta bort vallar, skjuthallar, byggnader med mera. Nu är vi avhysta och Statens fastighetsverk kommer därför att låta riva byggnaderna och återställa området och därefter skicka en faktura, vilket kommer att innebära konkurs för oss. Tyvärr ligger även föreningens andra bana, Färingsö, på mark som Statens fastighetsverk äger, så vad som händer med den återstår att se.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev