Trafikverket ville dra en tillfartsväg rakt över 300-metersbanan, men ändrade sig. Därefter sade Statens fastighetsverk upp avtalet med Mälaröarnas skyttegille.
Mälaröarnas skyttegille är en anrik förening som genom åren haft en omfattande verksamhet. Nu riskerar allt gå i graven.
Patrik Wetterqvist, ordförande och Waldemar Fagerberg, kassör, Mälaröarnas skyttegille, som nu riskerar bli av med sina skjutbanor på Lovö.
Patrik Wetterqvist, ordförande i Mälaröarnas skyttegille, kanske tvingas snart stänga dörren för gott till 50-metersbanan.

Jägare blir av med sin skjutbana

Statens fastighetsverk vill inte ha någon skjutbana på Lovö utanför Stockholm. Därför förlängs inte avtalet med Mälaröarnas skyttegille. Det drabbar drygt 300 jägare och skyttar.
– Vart ska de ta vägen nu? Det är kö till alla andra skjutbanor i stockholmområdet, säger Patrik Wetterqvist, ordförande i skyttegillet.

Lars-Henrik Andersson Publicerad 10 juni 2017 - 06:32

På Lovö, några kilometer från Drottningholms slott ligger en skjutbana i ett skogsområde som kallas för Tillflykten. Där har Mälaröarnas skyttegille haft verksamhet sedan början av 1940-talet. Fast redan på 1920-talet bildades den första skytteföreningen på Lovö, som då hette Drottningholms skytteförening. Föreningens arkiv vittnar om många tävlingar och en bred skytteverksamhet genom åren. De flesta som skjuter på de två banorna är jägare.

I klubblokalen visar ordförande Patrik Wetterqvist och kassören Waldemar Fagerberg de gamla skjutprotokollen, skyttekalendrar och annat material som sparats.

I föreningsstugan finns gamla skjutprotokoll bevarade. Foto: Lars-Henrik Andersson

 

Vid Tillflykten finns en 50-metersbana och en 300-metersbana.

Det är omkring den senare som allt började. I området kommer Förbifart Stockholm passera, den nya dragningen av E4:an väster om Stockholm, som till stora delar kommer gå i tunnel under Ekerö och Mälaren. Men en tunnelmynning kommer byggas inte långt från skyttegillets 50-metersbana.

Här på 50-metersbanan övar bland annat polisen. Banan är populär men nu riskerar hela verksamheten gå i graven på grund av att Statens fastighetsverk vill säga upp avtalet. Foto: Lars-Henrik Andersson

 

– Trafikverket har varit mycket behjälpliga och de erbjöd sig att vrida lite grann på banan för att öka säkerhetsavståndet till tunnelmynningen. Det planerades även en tillfartsväg rakt över 300-metersbanan men de planerna har ändrats, Statens fastighetsverk motsatte sig den sträckningen, berättar Patrik Wetterqvist.

Han säger vidare att Trafikverket även lovat att bygga en parkering och göra en del markarbeten vid skyttegillets anläggning.

Patrik Wetterqvist, ordförande och Waldemar Fagerberg, kassör, Mälaröarnas skyttegille visar Trafikverkets ritning över planerna över dragningen av Förbifart Stockholm. Foto: Lars-Henrik Andersson

 

Marken ägs av Statens fastighetsverk och skyttegillet har ett arrendeavtal som nu förlängts till sista oktober. Förhandlingarna var tänkta att återupptas efter att bygget av Förbifart Stockholm var klart, alltså om några år. Vad som nu händer är oklart.

Medan Förbifart Stockholm och breddning av väg 261 byggs var tanken att skyttegillet skulle ha gjort uppehåll i verksamheten.

För två år sedan skrevs en avsiktsförklaring mellan Fastighetsverket och skyttegillet där Statens fastighetsverk avsåg att uppta förhandling med skyttegillet efter att Trafikverket har slutfört sina anläggningsarbeten.

Den 7 april hölls ett möte mellan Mälaröarnas skyttegille och Statens fastighetsverk. Utan förvarning fick skyttegillets representanter veta att avtalet inte kommer att förlängas efter 31 oktober. Statens fastighetsverk vill inte längre ha någon skjutbaneverksamhet på sina marker.

 

Chockartat besked

– Allt verkade bra, skjutbanan skulle inte påverkas av Förbifart Stockholm och så kommer det här beskedet, säger Patrik Wetterqvist.

Han fortsätter:

– Det här var chockartat och vi förstod inte vad de menade. De hänvisade till bristande säkerhet, bullerstörning och att Lovö är naturreservat. Vad gäller säkerhet så är det inget som Fastighetsverket beslutar om, vi har fått banorna godkända av Polismyndigheten. Vad gäller buller så finns det regler för det och det är reglerat i vårat miljötillstånd. När dessa argument inte höll för Fastighetsverket så menade de att Lovö är en buffertzon för världsarvet Drottningholm. Kontentan av deras resonemang är att skjutbanan stör området. Samtidigt ska det byggas motorväg och halva Ekerö kommer rivas upp.

 

 Utmärkt plats för en skjutbana

Waldemar Fagerberg menar att bygget av trafikplats och tunnelmynning kommer medföra ökat buller från motorvägen.

– Det finns ingen annanstans det är så folktomt på hela Ekerö som här där skjutbanan ligger. Med tanke på det ökade bullret från trafikplatsen är platsen utmärkt för en skjutbana, säger han.

Varken Waldemar Fagerberg eller Patrik Wetterqvist har förståelse för Fastighetsverkets beslut och på det sätt beslutet har fattats.

– Det finns inga dokument och beslutet går inte att överklaga. Märkligt att Fastighetsverket tagit ett beslut baserat på vad tre tjänstemän tycker. Vi känner oss lurade. Efter 2,5 år av förhandlingar har inte den här frågan lyfts och så kommer det nu. Det är ett beslut på godtyckliga grunder. De kallar det för en samlad bedömning men har egentligen inga argument till varför skjutbanan måste läggas ner, säger Patrik Wetterqvist.

– De skyllde ifrån sig och menade att det är Unesco som beslutar om världsarven, inflikar Waldemar Fagerberg.

Patrik Wetterqvist och Waldemar Fagerberg är båda övertygade om att det ligger något annat bakom Fastighetsverkets plötsliga beslut.

– Ett beslut taget på godtyckliga grunder, säger de.

 

Vem ska stå för kostnaden?

Om inte avtalet förlängs så måste skyttegillet, demontera och sanera de två skjutbanorna.

Patrik Wetterqvist:

– Det kommer kosta ett antal miljoner kronor vilket medför att så fort avtalet löper ut så kommer vi gå i konkurs. Vem ska då stå för kostnaden?

Skyttegillet har även en 50-meterbana och en 94-meterbana på Färingsö.

– Men tänk trycket som kommer bli på de skjutbanorna om skjutbanorna här på Lovö läggs ner. Det kommer inte att hålla. Det är kö till många skjutbanor i Stockholmsområdet och konsekvensen om de här på Lovö läggs ner blir att jägare kommer skjuta på egna marker. Då finns det helt plötsligt ingen kontroll över varken buller eller säkerhet på det sätt som finns i dag. De här banorna är även viktiga för eftersöksjägarna, som kommer hit och tränar. Klubben fyller en samhällsnytta. Dessutom har även polisen och slottsvakten lånat banan för kompetensprov, säger Patrik Wetterqvist och Waldemar Fagerberg.

Nyligen hölls ett medlemsmöte där man kom överens om att bilda arbetsgrupper för att försöka rädda kvar verksamheten på Lovö och därmed föreningen i sin helhet.

 

Läs också:

Statens fastighetsverk vill inte ha någon skjutbana på Lovö

Storstadsnära skjutbanor hotade – jägare drabbas

Fakta Mälaröarnas skyttegille

Skyttet på Mälaröarna har en lång tradition bakom sig, cirka hundra år tillbaka i tiden bedrevs banskytte. I samband med andra världskriget ökade intresset för skytte.

Mälaröarnas skyttegille är en sammanslagning av flera skytteföreningar Adelsö, Ekerö-Munsö, Färingsö och Lovö. Det var 1990 som föreningarna slogs samman till ett gemensamt skyttegille.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram