Acceptansen för skjutbanor minskar nära större städer. Ljud från avlossade skott verkar störa mer än bullermattor från trafiken. Foto: Lars-Henrik Andersson

Storstadsnära skjutbanor hotade – jägare drabbas

Det är inte bara på Lovö som skjutbaneverksamheten är hotad. Enligt Lars Björk, ansvarig för skyttefrågor inom Jägareförbundet, blir det allt vanligare att skjutbanor nära storstäder ifrågasätts. Nu funderar förbundet på att agera i frågan.

Lars Björk är jaktvårdskonsulent och rikssamordnare för jaktskyttet inom Svenska Jägareförbundet.

Lars Björk, rikssamordnare för skyttefrågor inom Jägareförbundet. Foto: Madeleine Lewander

Han berättar att det blir allt vanligare med klagomål på buller från skjutbanor, framför allt de skjutbanor som ligger nära större städer.

– Man blir mer och mer känslig eftersom allt fler människor kommer längre och längre ifrån det här med naturen och jakten. Jakt och skytte är mer en naturlig del på landsbygden än vad det är i och omkring städerna. Biltrafiken däremot, som ligger som en bullermatta i sådana här områden upplevs inte som ett lika stort problem, säger Lars Björk.

Han är väl bekant med problemen för Mälaröarnas skyttegille och tror att det skulle gå att hitta en lösning.

 

Bygga skjuttunnel

– Det har funnits idéer om att bygga en skjuttunnel för det kommer finnas jättemycket jord- och stenmassor när det ska byggas där. Det vore inga problem att lägga ner cementringar. Då kommer man undan både buller- och säkerhetsproblematiken, säger Lars Björk.

Han berättar att det även är andra storstadsnära skjutbanor som har problem.

– Det byggs allt mer och bebyggelsen kommer närmare skjutbanorna som kanske legat på samma ställe i 50 års tid.

 

Kan Jägareförbundet agera på något sätt?

– Det är svårt genom att det är miljöbalken som ligger i botten och styr. Men vi måste nog agera på något sätt, vi försöker hjälpa till i de enskilda fallen och yttra oss och där påpeka behovet av skjutbanor för jägarexamen, ett ökat antal jägare och att eftersöksjägare behöver ha någonstans att träna och självklart även för vanliga jägare att kunna skjuta in sitt vapen. Det måste finnas en närhet till en skjutbana, säger Lars Björk.

Han berättar att man varit i kontakt med Sveriges kommuner och landsting och efterfrågat hjälp med hur man bullerdämpar och vilket material som ska användas.

– Vi har inga byggnadstekniska kunskaper om hur man bullerdämpar på bästa och säkraste sätt. Vi lär nog ta ett större grepp om det här, säger Lars Björk.

 

Läs även

Statens fastighetsverk vill inte ha någon skjutbana på Lovö

Jägare blir av med sin skjutbana

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev