Politikerna i Bergs kommun i Jämtland är kritiska till Naturvårdsverkets beslut om en vargföryngring i länet. Enligt kommunen är det ett hårt slag mot bland annat rennäringen. Foto: Lars-Henrik Andersson

Kritik riktas mot Naturvårdsverkets fördelning av vargar

Naturvårdsverkets beslut om en vargföryngring i Jämtland har fått många att reagera. Nu sällar sig politikerna i Bergs kommun till de kritiska rösterna. En vargföryngring i kommunen skulle vara förödande för fäbodbruk och rennäring.

Politikerna i Bergs kommun sällar sig till länsstyrelsen och landshövding Jöran Hägglunds åsikt – Naturvårdsverket måste ompröva sitt beslut, det är helt enkelt inte möjligt att ha en vargföryngring i Jämtland tillsammans med rendrift och det stora rovdjurstryck som redan idag drabbar rennäringen.

Det är Länstidningens webbupplaga ltz.se som berättar om kommunens skrivelse.

– Rovdjursmålet är att ingen sameby ska ha mer än 10% renar som skadat eller dödas och det efterlevs inte idag. Hur ska det kunna efterlevas om man dessutom ökar antalet varg? Skriver kommunen och påpekar att man även har ett rikt fäbodbruk som är viktigt att bevara.

– Det skulle bli omöjligt med en vargflock i närområdet.

 

Enighet i kritiken

Kommunen ger på det sätt länsstyrelsen sitt fulla stöd.

Tåssåsens sameby har också reagerat starkt på Naturvårdsverkets beslut.

– Vi kan inte ta ansvar för att koncentrationerna av varg ökar på andra håll i Sverige. Varg och renskötsel går inte ihop. Det här beslutet är som att gå över lik, har Nicklas Johansson, från ovan nämnda sameby sagt i en tidigare intervju.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev