Publicerad 6 december 2019 - 14:32

Efter flera vargattacker på hundar begär Henrik Tågmark med flera skyddsjakt på två vargar i Gårdsjöreviret. Arkivbild: T@ge Persson/Mostphotos

Kräver skyddsjakt på två vargar

Henrik Tågmark med flera ansöker om skyddsjakt på två vargar i Gårdsjöreviret, efter flera angrepp på jakthundar. Som skäl anges bland annat att vargarna i reviret gör det omöjligt att jaga med lös hund vilket försvårar älgförvaltningen.

Den 24 november fick Henrik Tågmark sin laika svårt skadad vid en vargattack på Höjeortens vvo:s marker i de södra delarna av Hagfors kommun. Tiken överlevde tack vare att Henrik Tågmark befann sig inom 100 meter från angreppsplatsen.

Laika angreps av två vargar under älgjakt

I sin skyddsjaktansökan anger han att vargarna var helt orädda och lämnade hans hund först när han var 20 meter från dem.

– Jakt med löshund i området får efter denna händelse betraktas som uteslutet vilket inte bara påverkar möjligheten att reglera älgstammen. Eftersök i samband med viltolyckor efter länsvägar försvåras avsevärt och riskerar att inte fullföljas, skriver Henrik Tågmark i sin ansökan ställd till länsstyrelsen i Värmland.

 

Många vargar

Tidigare under hösten har en hund dödats i Mölnbacka. Tillsammans ger det två attacker i det som betecknas som Gårdsjöreviret där minst 13 vargar har spårats under den pågående varginventeringen. 11 av de identifierade vargarna var helt nya individer som inte påträffats vid tidigare inventeringar.

Många vargar även i värmländskt revir

Ansökan gäller skyddsjakt på två vargar och Henrik Tågmark hänvisar till länsstyrelsens möjlighet att på eget initiativ medge skyddsjakt.

Skribent

Boo Westlund

boo.westlund@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram