måndag 28 september

Publicerad 5 december 2019 - 09:03

Muskler ha slitits loss från benet, men efter många timmar på operationsbordet finns det hopp om att laikatiken ska återhämta sig efter de skador hon fick under vargattacken. Foto: Henrik Tågmark

Kräver skyddsjakt efter vargangrepp

Premium

Under en vargattack för några veckor sedan skadades Henrik Tågmarks laika mycket svårt. Med omfattande veterinärvård har hon klarat den första kritiska tiden. Nu kräver Henrik Tågmark skyddsjakt på vargarna i området.

Rehabiliteringen av Henrik Tågmarks laika har bara börjat. Det har snart gått två veckor sedan vargar angrep hunden under älgjakt i Höje, Hagfors kommun.

Laika angreps av två vargar under älgjakt

Tiken har genomgått omfattande och intensiv veterinärvård vid veterinärstationen i Mjönäs.

– Vargarna hade slitit loss muskler från benet och det var stora blödningar, men jag måste säga att veterinärerna har gjort ett fantastiskt jobb. Nu kan jag bara vänta och se hur det går med Cindy, säger Henrik Tågmark.

 

Ny etablering?

Vargangreppet skedde under pågående älgjakt på Höjeortens vvos marker i Hagfors kommun. Dagen innan angreppet hade man skjutit två kalvar i samma såt, och det var gott om älg på marken.

Men när Henrik Tågmark släppte laikan på förmiddagen den 24 november betedde hon sig märkligt. Hunden for runt i samma område och efter en stund kom det som Henrik Tågmark först trodde var ett hetsigt upptag.

Efter en liten stund ändrades skallen till rena skrik av smärta.

– Jag fattade direkt vad det var som höll på att hända, och sprang så snabbt jag kunde mot henne, säger Henrik.

Många vargar även i värmländskt revir

Han hade inte mer än uppskattningsvis 100 meter till angreppsplatsen. Men det var snårigt och tätt. När han kom nära hunden såg han två vargar stå över henne. De slet och drog i hunden och upptäckte också Henrik.

– Men jag kunde inte skjuta. De stod så nära Cindy att jag var rädd för att träffa henne och det hela var över på någon sekund. Efter det flydde de, säger han.

 

Nära att dö

Han bar ut den svårt skadade tiken till bilväg och resan till veterinären i näraliggande Mjönäs var en mardröm.

Hunden var mycket illa däran och i svår chock.

Hon sövdes och opererades.

– Till mig sa man att de aldrig hade sett så svåra skador där hunden överlevt. Efter operationen var hon nedsövd och när hon väcktes hade hon väldigt ont. Förfarande gnäller och skäller hon av smärta, säger Henrik Tågmark.

Skadorna undersöks löpande och än så länge vågar ingen lova att det ska gå bra. Det kan snabbt uppstå infektioner eller andra problem kopplade till skadorna.

 

Kräver skyddsjakt

För Henrik Tågmarks del är det färdigjagat på Höjeortens vvo:s marker för i år. Sedan angreppet har de kommit nysnö och norr om Grävlingberget där tiken attackerades har det varit spår efter sex till åtta vargar. Om det är en tidigare okänd grupp eller de vargar som spårats i Gårdsjöreviret återstår att se.

– Nu håller jag på att skriva en skyddsjaktansökan. Vi får ingen licensjakt i år, men med så mycket varg som vi har i Värmland måste länsstyrelsen bli mer generös med skyddsjakt. Det är inte rimligt att vi ska behöva stå ut med det här, säger Henrik Tågmark.

Skribent

Boo Westlund

boo.westlund@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram