Svenska Kennelklubben redovisar vikande siffror för medlemsantalet, valpregistreringarna och jaktprovsstatistiken. Foto: Olle Olsson

Vid jaktprov med hund där syftet är att skjuta vilt ska statligt jaktkort lösas. Foto: Olle Olsson

Krav på statligt jaktkort vid jaktprov med hund

Det har i dagarna diskuterats om man som hundförare är skyldig att lösa statligt jaktkort när man avlägger jaktprov med hund.

För att få jaga i Sverige ska man betala viltvårdsavgift i form av statligt jaktkort. Frågan är om jaktprov med hund går att jämställa med jakt. På Naturvårdsverket vet man inte men säger att det är väldigt många som ringer in med frågor om ämnet just nu.

Kundtjänst kan dock inte svara på frågan eftersom alla handläggare på Jägarregistret har semester, Naturvårdsverket hänvisar till Jägareförbundet.

Ola Wälimaa, förbundsjurist på Svenska Jägareförbundet.

 

– Jaktlagen definierar vad som är jakt, säger Ola Wälimaa, förbundsjurist på Svenska Jägareförbundet och citerar:

”Med jakt avses att fånga eller döda vilt och att i sådant syfte söka efter spår eller förfölja vilt”.

 

Om avsikten är att skjuta ett djur är det jakt.

– När man släpper en hund och syftet är att skjuta ett djur är det jakt. Det spelar ingen roll om det är ett jaktprov eller om du är hundförare och någon annan skjuter, det är i allra högsta grad jakt. Om syftet med hundprovet inte är att fälla vilt så är det inte jakt och då behöver man inte lösa statligt jaktkort.

 

Har ni grävt fram den här tolkningen nu i tider av dalande försäljning av statliga jaktkort?

– Absolut inte, att lösa jaktkort för jaktprov med hund är inget nytt, anledningen till att frågan diskuteras nu är förmodligen svenskarnas förtur till fjälljakten vilket innebär att norrmännen inte kan göra jaktprov så här års, de får vänta. Det kan givetvis vara så att vissa hundklubbar har blundat för det faktumet tidigare, men nu när det aktualiserats med tanke på norska provdeltagare så har man fått upp ögonen för det igen, säger Ola Wälimaa.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev