Gunnar Lindblad, Jägareförbundet Jönköping, tycker arbetet mot kränkningar inom förbundet går för sakta och krävde skärpning. Foto: Lars Nilsson

Krafttag mot kränkningar inom Jägareförbundet

En motion från Dalarna om kränkningar bland förtroendevalda och medlemmar fick avgående ordförande Björn Sprängare att reagera starkt:
– Det handlar om folkvett och civilkurage. Vi måste våga säga ifrån.

 

Katarina Bengtsson, Dalarna, skrev en motion som i stora delar antogs av Jägareförbundets årsstämma i helgen.

Bakgrunden till motionen handlar om att det förekommit kränkningar bland förtroendevalda och mellan medlemmar.
I motionen väcktes förslag om nya riktlinjer och införandet av likabehandlingsplan för medlemmar och förtroendevalda.

 

Nolltolerans

Förbundsstyrelsen delar åsikten att det måste finnas en nolltolerans mot alla former av kränkande särbehandling. En policy finns för Jägareförbundets anställda, men denna går inte att överföra till en organisation med medlemmar och förtroendevalda, resonerar förbundsstyrelsen.
Samtidigt vill styrelsen utreda möjligheterna att ta fram en gemensam policy och handlingsplan, något som kan medföra att stadgeändringar blir aktuella.
När motionen behandlades på årsstämman passade avgående ordförande Björn Sprängare på att begära ordet, och han var mycket upprörd över att det behövs riktlinjer och policys.
– Det är rent för jäkligt att vi måste ha principer och riktlinjer för folkvett, men det är så samhället ser ut. När det gäller den här typen av frågor krävs civilkurage. Det finns en gråzon. Då måste vi markera och säga ifrån.

 

Går för sakta

Gunnar Lindblad, Jägareförbundet Jönköping:
– Arbetet i de här frågorna går för sakta. Det måste bli skärpning, det ska egentligen inte behöva skrivas ner på papper. Det handlar om sunt förnuft.
Stämman beslutade i enlighet med förbundsstyrelsens förslag vilket innebär att styrelsen får i uppdrag att i samverkan med länsföreningarna utreda frågan och presentera lämpliga förslag till åtgärder.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev