Dåligt väder under födselperioden, effektivare jakt och tjälad mark är några faktorer som lett till en minskad vildsvinsstam, enligt länsstyrelsen i Jönköping. Foto: Ingemar Pettersson

Kraftigt minskad vildsvinsstam

Skador på jordbruksmark orsakade av vildsvin minskar i Jönköpings län. Det hävdar länsstyrelsen som gjort två inventeringar i våras.

Under våren har länsstyrelsen i Jönköpings län gjort två inventeringar av skador på jordbruksmark som orsakats av vildsvin. Resultaten visar på minskande skador på åkermark och i betesmarker, uppger länsstyrelsen.
Däremot var det en lång period med tjälad mark under senvintern 2021/2022 vilket också kan vara en orsak till mindre omfattande vildsvinsbök.

 

Minskat kraftigt

Inventeringarna är genomförda i ett område söder om Jönköping och i ett område i Vetlanda kommun.
Länsstyrelsen skriver på sin hemsida att de minskade skadorna beror på att vildsvinsstammen minskat kraftigt i Jönköpings län.
”Det är framför allt ett resultat av att effektiva hjälpmedel får användas vid jakt”, fastslår länsstyrelsen i en rapport.
Skadorna har minskat betydligt i omfattning sedan 2020, enligt länsstyrelsen, vilket till stor del beror på en minskande vildsvinstam under perioden.

 

Mörkerriktmedel

”Det är troligt att det förändrade regelverket kring mörkerriktmedel vid jakt har haft en stor betydelse för att effektivisera jakten och därigenom decimera vildsvinstammen.
Vildsvinens reproduktionsframgång styrs till stor del av dödligheten på kultingar de första veckorna efter födsel. Både 2021 och 2022 har vädret inte varit gynnsamt i födselperioden vilket troligen också påverkat populationsutvecklingen.”

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev