Jägaren jagade vildsvin men sköt istället två kor. Foto: Mostphotos

Koskytt misstänkt för brott mot jaktlagen

Polisen i Ronneby är förtegen om vad som egentligen hände när en jägare sköt och dödade en dräktig ko, samt skadsköt ytterligare en så illa att den fick avlivas. Jägaren, som är en man i 50-årsåldern hemmahörande i trakten, sköt mot vad han uppfattade som vildsvin. Nu är han misstänkt för brott mot jaktlagen.

Jakten bedrevs natten till måndagen den gångna helgen på Jordö sydost om Ronneby, och enligt förundersökningsledare Patrik Thorssell vid Ronnebypolisen avlossades två skott. Om jägaren sköt det andra skottet i tron att där var ytterligare ett vildsvin, eller om han inte uppfattade att det första djuret föll, vill Thorsell inte uttala sig om.

– Förundersökningen pågår. Vi har inte förhört skytten, och jag kan inte säga mycket mer om vad som inträffat, säger Patrik Thorssell.

 

Anmälde sig själv

Mannen anmälde själv det inträffade till polisen. Då hade han tagit ur kon som dog på platsen, och som hade ett fullgånget foster i magen. Den andra kon påträffades senare. Den bedömdes av veterinär så illa skadad att den avlivades.

Det har spekulerats i att jägaren passade kon för att inte köttet skulle bli förstört – något som ligger nära till hands att tro – men Patrik Thorssell vill inte kommentera det närmare.

– Vi har fått vissa förklaringar till varför han gjorde så av andra, men har inte pratat med den misstänkte om det ännu.

Vidare har det diskuterats om mannen satt vid en belyst åtel, eller om jakten bedrevs med någon form av mörkersikte. Men inte heller det vill Patrik Thorssell säga något om.

– Mannen är misstänkt för brott mot jaktlagen. Förundersökning pågår, och innan vi kommit längre med den kommenterar jag inte mer än så här, säger Patrik Thorssell.

 

Stor risk för fel

Kent Löving som är kommunikationsansvarig för Jägareförbundet Blekinge känner inte heller till några närmare omständigheter kring det inträffade. Samtidigt som han är kritisk till att något sådant händer, är han inte särskild förvånad, och han befarar att vi kommer att få se fler liknande incidenter i framtiden.

– Jag vet inte vad jägaren använde för riktmedel, men med termiska sikten finns det en risk för att det kan gå väldigt fel vid jakt i mörker. Jag har sett filmer där de provskjuter med sådana, och vissa är av så dålig kvalitet att viltet bara ses som en svart bubbla.

Enligt Kent Löving varnade Jägareförbundet för riskerna med termiska sikten i samband med att regeringen hade förslaget om lättnader i regelverket ute på remiss.

– Dessutom ser man i sådana riktmedel, som ju bara registrerar värmekonturer, inte vad som finns varken bakom eller framför målet, med de risker det innebär. Jag tycker det är väldigt obehagligt, säger Kent Löving.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev