lördag 23 september

Att jägaren sköt två kor i stället för vildsvin är inget jaktbrott, eftersom det inte fanns något vilt i hagen, resonerar hovrätten. Foto: Michael Erhardsson/Mostphotos & Ingemar Pettersson

Koskytt friad i hovrätten – men ska betala skadestånd

Premium

I tingsrätten dömdes jägaren för skadegörelse efter att ha skjutit två kor i en hage. Domen överklagades till hovrätten som anser att mannen inte har begått något brott. Han ska emellertid betala skadestånd till kornas ägare.

Händelsen, som fick en fortsättning i Blekinge tingsrätt och som nu har avslutats i hovrätten, inträffade i Blekinge en augustinatt 2019.

När mannen ställdes inför tingsrätten berättade han att han skjutit på tre stora vildsvin på en åtelplats. Alla tre försvann från platsen.

När han körde för att hämta en eftersökshund lyste plötsligt två par ögon mot honom från ett fält. Han sa att han trodde det var vildsvinen. Mannen stannade bilen, la upp studsaren på taket, och sköt två kor, varav den ena hade ett fullgånget foster i magen.

En detalj i sammanhanget är att han berättat att han passade kon för att få ut kalven och på så sätt rädda livet på den.

 

Överklagad dom

I tingsrättens dom, som Svenskjakt.se tidigare skrivit om, fick åklagaren inte gehör för att jägaren under natten gjort sig skyldig till tre fall av jaktbrott, varav ett grovt brott.

I stället dömdes han för skadegörelse till villkorlig dom och dagsböter. Han skulle också betala skadestånd till kornas ägare samt till dennes försäkringsbolag.

Domen överklagades av båda parter till Hovrätten över Skåne och Blekinge som nu har kommit med sitt utslag, där mannen frias från brott.

 

Egna uppgifter

I hovrätten har läkarutlåtande om jägarens hälsa åberopats av försvaret, vilket enligt rätten innebär att det finns skäl att vara försiktig med hans uppgifter.

Hovrätten, liksom tingsrätten, har emellertid inte stort annat att bedöma än mannens berättelse om det inträffade. Ett vildsvin hittades dött ett stycke från skottplatsen, men eftersom det vid eftersök inte gick att konstatera att de två andra vildsvinen var skadade, är det inte utrett att jägaren träffade dessa, resonerar domstolen och skriver:

”Jakten kan därmed inte anses ha bedrivits på ett sätt där viltet utsatts för onödigt lidande.”

 

Frias från åtal

Vad gäller att han sköt två kor i tron att det var vildsvin, anser hovrätten att jaktlagen inte är tillämplig, ”eftersom det i objektiv mening inte fanns något vilt att skjuta på i hagen”. Därför ogillar domstolen också åtalet om grovt jaktbrott.

Med samma motivering som ovan avfärdar man åtalet att han olovligen jagat på annans jaktområde.

Och till slut går han också fri från den tidigare domen om skadegörelse. Hovrätten för ett resonemang om uppsåt och likgiltighet inför vad en handling kan leda till, och kommer fram till att det inte finns något som talar för att mannen skulle ha gjort som han gjorde om han vetat att följden skulle bli att han sköt två kor.

 

Orsakat skada

Jägaren frikänns från samtliga brott som åklagaren åtalat honom för. Han kommer dock inte undan skadeståndet, då han enligt domstolen av vårdslöshet har orsakat koägaren skada genom att skjuta två av hans kor.

Han ska också ersätta ägarens försäkringsbolag för de kostnader bolaget har haft i samband med händelsen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev