Länsstyrelsens beslut att avsluta älgjakten i Jönköpings län den 31 januari har överklagats av en älgförvaltningsgrupp. Foto: Kenneth Johansson

Kortad jakt på älg överklagas

I juni beslutade länsstyrelsen i Jönköpings län att älgjakten ska sluta 31 januari. Därmed kortas älgjakten med en månad jämfört med tidigare år. Beslutet har nu överklagats till förvaltningsrätten.

Länsstyrelsens initiativ togs emot positivt av många jägare, att döma av kommentarerna på Svensk Jakts sociala medier i samband med att nyheten blev känd. Men det finns också de som tycker att länsstyrelsen ska rätta sig efter de ramar som slagits fast, vilket innebär att jakttiden är fram till sista februari.

 

Påfrestande vinter

En av dem är Jan Aspång från Sandseryd som är jägarnas representant i den av länets älgförvaltningsgrupper som överklagat beslutet.

– Vi har fått ett delegat att sköta älgstammen på lokal nivå och då tycker vi att det är fel att inskränka jakttiden som vi har, säger han till SvT Nyheter Jönköping.

Länsstyrelsen motiverar den kortade jakttiden med älgen inte ska utsättas för extra påfrestningar under senvintern, samt att man vill koncentrera jakten till höstmånaderna.

Man anser vidare att förordningen som säger att jakttiden ska vara minst 70 dagar sammanhållen tid, ger utrymme för att avsluta älgjakten 31 januari.

 

Överklagan avslogs i Kalmar

Enligt Jan Aspång behöver inte länsstyrelsen styra jakten för att jägarna ska ta etiska hänsyn under sin jakt.

– Man släpper inte en hund när det är mycket snö eller hemskt kallt, säger han till tv-nyheterna.

Kommer man då att få gehör för sin överklagan? När länsstyrelsen i Kalmar förbjöd älgjakten i februari överklagades det beslutet till Naturvårdsverket, som gick på länsstyrelsens linje.

Kanske kan det vara något vägledande även om det nu är förvaltningsrätten som har att hantera överklagan.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev