Tre vargar är fällda i Almhöjdenreviret. Tre återstår på tilldelningen. Patric Jansson, jägare på en privat mark i reviret, menar att bristande samarbete delvis är orsaken till att inte fler vargar blivit fällda. Foto: Privat

Konflikt i vargjakten: Ord mot ord om bristande samarbete

Premium

I reviret Almhöjden har tre av de sex tilldelade vargarna fällts. Patric Jansson, jägare i området, menar att orsaken till att kvoten ännu inte är fylld är bristande samarbete med jaktlag på Sveaskogs marker. Skogsbolaget och jaktledaren avfärdar kritiken.

I början av licensjakten gick det bra för jägarna i Almhöjdenreviret, som delas mellan Västmanland, Dalarna och Örebro län. Den 3 januari, under licensjaktens andra dag, fälldes första vargen i reviret. De två påföljande dagarna fälldes ytterligare två vargar. Både alfahanen och alfatiken är fällda.

Men sedan dess har jakten gått trögt.

Enligt jaktledare David Edeen är det tillfälligheter som gjort att kvoten ännu inte blivit fylld.

Tre vargar fällda – därefter stolpe ut i Almhöjdenreviret

Några jägare som jagar på den privata marken inom Almhöjdenreviret anser dock att bristande samarbete mellan jaktlagen ligger bakom det magra jaktresultatet.

Sex passkyttar

Cirka 25 procent av marken som ingår i reviret är privat, resterande är Sveaskogs marker, uppger jägaren Patric Jansson som bor i Södra Almhöjden. Han är även eftersöksjägare och har ett stort jaktintresse.

– Det är vägar som inte spåras och det jagas inte i någon större omfattning. Sedan får inte vi från den privata markägarsidan vara med. Förra torsdagen hade man bara sex passkyttar ute och nästa dag, på fredagen, hade man varg inne i jaktområdet men man var tvungen avbryta jakten på eftermiddagen. Sedan jagades det inget under helgen, säger han.

 

Foto (i hägn): Olle Olsson

Patric Jansson berättar att han och hans jaktkompisar känner stor frustration över att samarbetet över jaktmarksgränserna inte fungerar.

– Trots att det är få passkyttar ute på Sveaskogs marker får inte vi vara med. Samarbete är a och o för att lyckas med vargjakten. Vi har haft vargspår som gått in på våra marker och då har vi låtit de som jagar på Sveaskog fortsätta spåra in på våra marker.

Avblåst jakt?

Patric Jansson är nu rädd för att länsstyrelsen kanske avblåser jakten för att inte vargar från andra revir ska vandra in och bli skjutna.

– Tiden börjar rinna ut och vi vet att det finns varg i området. Det känns som att Sveaskog inte vill att de kvarvarande vargarna ska bli fällda. Vargjakten i fjol blev ju också delvis ett misslyckande här i området då det blev varg kvar efter jakttidens slut. Det känns märkligt alltihop.

Avfärdar kritiken

Börje Eriksson, skogsansvarig på Sveaskog, avfärdar kritiken och menar att det funnits ett samarbete mellan Sveaskog som markägare och det jaktlag som ansvarar för jakten.

– De här killarna hörde av sig inför årets jakt och meddelade att de tyckte kommunikationen fungerat dåligt och då gjorde vi en kontaktlista och det verkar uppenbarligen ha fungerat eftersom jaktlagen haft kontakt med varandra. Det de verkar missnöjda över är att de inte får komma in och jaga på Sveaskogs marker och det beror på att de inte har jakträtt där, säger Börje Eriksson.

Gästjägare

Han tillägger att jaktlagen på Sveaskogs marker kan bjuda in externa jägare och att jaktlagen även gjort så, både vid förra årets och årets vargjakt. Börje Eriksson tillägger att det är upp till jägarna som har jakträtt på Sveaskogs mark att tillsammans med bolaget bestämma vilka man vill ta in som gästjägare.

– Vi samarbetar med alla. De jägare som har jakträtt på Sveaskog ska känna en trygghet att de styr jakten och vilka som jagar på markerna. Vi vill att det här ska fungera, det är jätteviktigt för oss, säger Börje Eriksson.

 

Foto: Kjell-Erik Moseid

Han vill senare förtydliga att det inte är Sveaskog som styr jakten.

– Alla som jagar i skötselområdet är välkomna, Sveaskogsjägare samt privata jaktlags deltagare. Vi styr ej skötselområdet. Vi vill däremot veta vilka som jagar på våra marker generellt, varg eller övrigt. Skötselområdet har i samförstånd med oss valt ut hundförare som hjälper dem. Jag känner inte till dem, men de har varit med förut och fungerat bra, säger Börje Eriksson och fortsätter:

– Vi har inte deltagit i vare sig planering eller annat i jakten. Våra jägare organiserar detta själva och utför det på ett bra sätt. Generellt planerar och utför vi (Sveaskog, reds. anm.) inga jakter på varg. Vi ställer upp som stöd och hjälper till med kartor, kanske plogning av vägar etcetera.

”Finns inget samarbete”

Patric Jansson håller inte med om den bild som Sveaskog målar upp.

– Det finns inget samarbete. Vi är seriösa jägare. Flera av oss är dessutom engagerade i NVR (Nationella viltolycksrådet, reds. anm.) som eftersöksjägare och att vi inte får komma över på Sveaskogs marker och hjälpa till med vargjakten är anmärkningsvärt. Sveaskogs jägare fick komma in på våra marker med sina hundar, vi lånade inte några hundar. De var med oss och jagade, och ett par dagar senare när det var varg på deras område fick vi inte komma dit, säger han.

– Alla på bygden vet vad det här egentligen handlar om, säger Börje Eriksson

Vad handlar det om då?

– Det handlar om ett par, tre killar i periferin som är väldigt sugna på att jaga på våra marker och de som har jakträtt på vår mark vill inte att de här killarna är med och jagar.

Sedan får du fundera själv över varför de inte är välkomna. Man ringer ju inte till grannlaget och säger att jag vill vara med för jag tycker ni är för dåliga på att jaga älg. Det är inte så det fungerar, säger Börje Eriksson.

– Det är många som vill jaga varg, men då får de göra det där de har jakträtt, säger Börje Eriksson.

 

”Det är många som vill jaga varg, men då får de göra det där de har jakträtt.”
– Börje Eriksson

 

David Edeen, jaktledare i Almhöjden, håller inte med om att bristande samarbete med grannjaktlaget har medfört sämre jaktresultat.

– Det tycker jag låter larvigt, säger han och fortsätter:

– Jag har haft kontakt med deras jaktledare Patric Jansson var och varannan dag under hela jakten. Har de haft spår in på vår mark har de hört av sig och har vi haft spår in på deras mark har vi hört av oss.

Här följer du 2023 års licensjakt på varg

David Edeen berättar om en av jakterna för drygt två veckor sedan då en varg gick in på grannlagets mark.

– Då bad vice jaktledaren oss att spåra och ringa in vargarna på deras mark. Vi ringade in vargarna och då tog jag kontakt med grannlaget igen som meddelade att de hade få passkyttar och att vi kunde förlänga vår passkedja in på deras mark. Det anser jag vara ett rimligt samarbete, säger David Edeen.

 

Blir det någon vargjakt i vinter efter två års väntan? Snart kommer ett besked.

Foto: Lars-Henrik Andersson

Vargen gick dock genom passkedjan och dagen efter hade jaktlagen kontakt med varandra igen. Återigen gick vargen ut genom passkedjan.

– De hade få passare på plats.

Kontaktade grannjaktlaget

David Edeen berättar att när vargarna fått hundar efter sig har de inte buktat inom jaktområdet utan smitit genom passkedjorna.

Några dagar senare kontaktade David Edeen åter grannjaktlaget.

– De har för övrigt koordinaterna på Tracker på våra hundar, säger David Edeen.

 

”Organisationen av jakten där jag är jaktledare omfattar nära hundra jägare som har anmält intresse att delta i vargjakten.”
– David Edeen

 

Han berättar också att en passkytt hade en varg i sikte, men att det var några minuter efter att jakttiden för dagen gått ut, och därför fick vargen springa vidare.

– Organisationen av jakten där jag är jaktledare omfattar nära hundra jägare som har anmält intresse att delta i vargjakten och där har man också bestämt att vi inte tar emot några gäster för att inte riskera att det blir ohållbart många jägare att ha koll på. Det är de reglerna jag har att rätta mig efter. Jag har fått en rak fråga från en jägare på grannmarken om de får vara med och jaga med oss och då har jag meddelat att vi har ett beslut som medför att jag tyvärr inte får ta in gästjägare. Jag har inte mandat att göra det, säger David Edeen och tillägger:

– Vi har den större delen av marken i jaktområdet för vargjakten och jag antar att det är därför de vill vara med och jaga med oss.

Olika versioner

Patric Jansson berättar att han fått olika versioner om vem som egentligen bestämmer i frågan om gästjägare.

– Sveaskog hänvisar till jaktledaren som har hänvisat till Sveaskog, säger han.

– Vi har delat med oss av vad vi kan dela med oss av, säger David Edeen som menar att jakten varit utmanade och att det inte är några samarbetssvårigheter som ligger bakom att hälften av vargarna är fällda med två veckor kvar av jakttiden.

 

”Sveaskog hänvisar till jaktledaren som har hänvisat till Sveaskog.”
– Patric Jansson

 

Per Ahlqvist, naturbevakare vid länsstyrelsen i Örebro, säger att spårförhållandena i Almhöjdenreviret nu är dåliga.

– Det är i princip barmark och där det inte är barmark är det is och skare, säger han.

Fällde alfaparet

Vidare berättar Per Ahlqvist att jägarna i Almhöjdenreviret haft kontakt med varg efter det att de tre första djuren, däribland alfaparet, fälldes i början av jakten.

– Vi funderar på om valparna som är kvar går in och ut ur jaktområdet.

Stoppa jakten?

På frågan om länsstyrelsen har planer på att stoppa jakten på grund av risken att andra vargar, från närliggande revir, kommer in i området, svarar Per Ahlqvist:

– Det är ingenting som jag hört. Generellt är det ett dilemma när föräldraparen skjuts tidigt under jakten, att andra vargar då vandrar in i reviret.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev