Publicerad 2 juni 2020 - 12:06

Vildsvin och andra vilda djur har blivit allt vanligare i urbana miljöer. Nu startar Jägareförbundet ett projekt för att samordna landets kommunjägare enligt en modell som idag används vid trafikeftersök på skadat vilt. Foto: Lars-Henrik Andersson
Kommunjägare och vilda djur i stadsmiljöer samordnas i nytt projekt
Jägareförbundet har startat ett projekt för att samordna landets kommunjägare och förvalta vilt i urbana miljöer.
– Idag finns inget systematiserat och organiserat arbete för den här typen av viltförvaltning, varje kommun har sin lösning, säger Svenska Jägareförbundets generalsekreterare Bo Sköld.
Jägareförbundet ser en snabb ökning av konflikter där människor som bor i städer allt oftare drabbas av att vilda djur och fåglar söker sig in i städerna och även etablerar sig i städernas grönområden.
Det kan handla om vildsvin som välter soptunnor, råttor, möss och fåglar som skräpar ner och förstör.
Nya biotoper
Människors behov av ekosystemtjänster och grönområden innebär också livsmiljöer som kan locka de vilda djuren in i städerna.
Enligt Jägareförbundet finns det idag ingen samlad bild av hur man löser problemen, och heller ingen organisation för utbildning, kvalitetssäkring och konfliktlösning. Det saknas även en standard för försäkring, ersättning och enhetlig klädsel liknande den som idag finns för trafikeftersök.
”Jag tror vi behöver skapa en organisation som liknar den som idag hanterar trafikskadat vilt. Där har vi idag den samordning och de lösningar som helt saknas för kommunjägarna,” säger Josefin Linusson som är ansvarig för projektet i en artikel på Jägareförbundets hemsida.
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.