Klas Månsson gratulerar sin namne Klas Johansson för att ha fällt räv nummer 800 i området. Det var Klas första räv för säsongen, men det brukar bli några stycken varje år. Foto: Gunnar Nilsson

Klas Månsson gratulerar sin namne Klas Johansson för att ha fällt räv nummer 800 i området. Det var Klas första räv för säsongen, men det brukar bli några stycken varje år. Foto: Gunnar Nilsson

Kepsen av för 800:e räven

Torpets jaktlag i Båstad har som tradition att invitera gäster och grannar till en vildsvinsjakt över ett större område under Trettonhelgen. Visserligen sköts det fyra vildsvin, men den största tilldragelsen var att räv nummer 800 fälldes sedan man började räkna för tio år sedan!

– Vilken överraskning, det hade jag ingen aning om, utbrast skytten Klas Johansson när han som inbjuden jaktgäst gratulerades med pompa och ståt vid återsamlingen.

Han hade haft en händelserik dag vid sitt pass på Mutarhultet. Han fick se älgar och rådjur, och hade vildsvin inpå sig, innan han fick skjuta en räv som kom smygande.

Det hela började för tio år sedan, så årets jakt var lite av ett jubileum. För Torpets jaktlag har predatorjakten alltid legat varmt om hjärtat och i början av augusti brukar man gå man ur huse för att jaga räv och grävling, Detta uppmärksammades av Svensk Jakt 2008 och då började man också på allvar att räkna alla fällda rävar.

– Enbart första året fällde vi över 100 rävar på cirka 5.000 hektar och andra året omkring 80. Nu blir det inte lika många längre, men det visar också att ansträngningarna gett resultat. Och vi har bra med rådjur, redogör jaktledare Klas Månsson.

 

Idol för unga jägare

Ändå var alla jägare överens: 800 rävar på tio år är stort och väl värt att lyfta på kepsen för!

Den kanske mest ihärdige rävjägaren under perioden har annars varit Daniel Karlsson. De första åren fällde han tillsammans med jaktledare Klas Månsson kanske hälften av rävarna. Och han blev också något av en idol för flera unga jägare som ville följa med och lära. Jägare som nu också fanns med på vildsvinsjakten som rutinerade och drivna unga jägare.

Trettonhelgens jakt på Hallandsåsen samlade cirka 50 skyttar och 20 hundförare. Många har varit med i alla år, för några var det första gången.

– Vi brukar ha en välkomnande attityd. Jakt ska vara roligt och socialt, även om vi är strikta när det gäller vad som skjuts och är noga med säkerheten, förklarar Klas Månsson.

 

Årets tävling vanns av Patrik Isaksson som var ett poäng från rätt resultat. Foto: Gunnar Nilsson

Årets tävling vanns av Patrik Isaksson som var ett poäng från rätt resultat. Foto: Gunnar Nilsson

I samband med jakten passade man också på att ha en tävling. Alla deltagare som ville fick för en femtiolapp vara med och gissa hur många poäng som skulle bli resultatet av jaktdagen. Det var fyra poäng för en gylta, fem för en galt, sju för en rävhona och nio för en hane. Förstapriset var en fullspäckad låda med majskyckling som vanns av Patrik Isaksson som gissat 28 poäng och där rätta svaret var 27. Men det bästa av allt är att överskottet från tävlingen går till viltvård i området. Ett trevligt sätt att kombinera nytta och nöje.

Om några år är det dags för den 1000:e räven. Vad månde det bliva för tilldragelse då…

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev