Karl Hedin har vänt sig till domstol för att få ta del av den hemliga avlyssning som gjordes av hans telefonsamtal. Foto: Jan Henricson

Karl Hedin får inte lyssna på polisens band

Premium

Kammaråklagare Lars Magnusson vägrar låta företagaren Karl Hedin, som är misstänkt för jaktbrott, lyssna på de bandinspelningar som polisen gjort av hans telefonsamtal.
– Vi vet att polisen manipulerat avskrifterna i minst två fall. Jag vill själv kolla så det inte är mer fuffens, säger Karl Hedin.

Svensk Jakt Publicerad 5 januari 2021 - 09:23

När polisens insatsstyrka slog till mot Karl Hedin och fyra andra män den 26 oktober 2018 var det efter att man under en tid avlyssnat Hedins telefon.

Polisens Nationella operativa avdelning, NOA, som ledde tillslaget, trodde då att Karl Hedin skjutit en varg utanför Surahammar samma dag.

Misstanken om illegal vargjakt hade kommit till efter att polisen avlyssnat ett samtal mellan Hedin och hans syster.

 

Ett år senare

I efterhand har det visat sig att misstankarna byggde på att NOA-polisen inte förstod vad som sas under samtalet. Nästan ett år senare upptäcktes också att avskriften av samtalet inte stämde med inspelningen.

Utöver det har ett annat samtal som Hedin hade med en anställd fått en annan innebörd i polisens utskrift, så att det skulle framstå som om man planerade att skjuta varg.

Trots att det är klarlagt att Hedin inte sköt någon varg den 26 oktober, menar åklagaren att Hedin i alla fall tänkte göra det. Därför har åtalet ändrats från grovt jaktbrott till förberedelse till grovt jaktbrott.

 

I protokoll

Inför rättegången har Karl Hedin begärt att få ta del av de inspelningar som polisen gjort av hans telefonsamtal.

Men det säger kammaråklagare Lars Magnusson nej till.

Han menar att eftersom Karl Hedin fått lyssna på banden i polismyndighetens lokaler den 26 juni 2020 så räcker det.

Magnusson menar också att de samtal som han åberopar i åtalet finns i utskrift i förundersökningsmaterialet.

 

Kan spelas upp

I en inlaga till Västmanlands tingsrätt skriver Lars Magnusson att Hedins advokat Sven Severin också kan spela upp de ljudfiler för Karl Hedin som ”är direkt hänförliga till de utskrifter som lämnats in till tingsrätten och som åberopas som bevisning av mig”.

Enligt Lars Magnusson är det åklagarens skyldighet att se till att ljudfilerna förstörs när den kommande domen vunnit laga kraft, och det är därför han vägrar att lämna över dem till den misstänkte.

 

Vill vara säker

Karl Hedin har via sin advokat Sven Severin vänt sig till Västmanlands tingsrätt och begärt att åklagaren ska tvingas lämna ut ljudfilerna till honom.

– Jag vill med egna öron lyssna på vad som sägs på ljudfilerna och det vill jag göra hemma. I dessa tider vill jag inte tvingas åka någonstans för att lyssna, säger Karl Hedin.

– Vi vet ju att polisen tidigare fuskat med vad som sagts och jag vill vara säker på att det inte skett ytterligare. Dessutom har alla de berörda personerna som jag talat med på banden gett sitt tillstånd till att jag får lyssna på inspelningarna.

 

Leif Andersson

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev