
Advokat Sven Severin (till vänster) riktade hård kritik mot åklagare Carl-Gunnar Fridolfsson (t.h.) som under sittande rättegång justerade åtalspunkterna. Lycksele tingsrätt beslutade att avbryta rättegången – och nu kan det dröja nästan ett år innan en ny huvudförhandling blir aktuell. Foto: Lars-Henrik Andersson
Kaosartad rättegång i lojaktsmål ställdes in
Rättegången i målet där två jägare står åtalade för bland annat grovt jaktbrott i samband med en skyddsjakt på lodjur skulle ha inletts på måndagen – men ställdes in. För fjärde gången. Åklagaren fick efter påstötning från ordföranden i tingsrätten förtydliga gärningspåståendena. Det i sin tur fick försvarsadvokaterna att kräva rådrum.
Ett tre år gammalt misstänkt jaktbrott var tänkt att avhandlas i Lycksele tingsrätt under fyra dagar, med start på måndagen. Det rör sig om två lodjursjägare som åtalas för grovt jaktbrott och förseelse mot områdesskydd.
Det var i samband med en skyddsjakt på lodjur vårvintern 2022 som de misstänkta brotten ska ha begåtts, enligt åtalet.
Enligt åklagaren Carl-Gunnar Fridolfsson ska de två lodjursjägarna ha bedrivit skyddsjakten utanför det tillåtna området. Dessutom anser åklagaren att de båda männen brutit mot områdesförbudet när de färdats med skoter i ett naturreservat.
De båda lodjursjägarna, som är 35 respektive 41 år gamla, nekar till anklagelserna och deras juridiska ombud anser att utredningen är tunn.
Bristfällig dokumentation
– Den bygger i princip bara på vad två naturbevakare uppgivit och dokumenterat. Dessutom är dokumentationen bristfällig, säger advokat Sven Severin, som företräder 35-åringen.
Rättegången inleddes klockan 13.00 på måndagen med att åklagaren läste upp gärningspåståendena i åtalet.
Men ganska snart blev han avbruten av tingsrättens ordförande Olof Hellström, som tyckte det var oklart hur de påstådda brotten hängde ihop och vilka dagar det handlade om.
Annan åklagare
Carl-Gunnar Fridolfsson replikerade med att han ville få tid på sig att gå igenom och försöka förenkla och förtydliga åtalspunkterna. Han påtalade även att det inte var han som lämnat in stämningsansökan från början. Det var hans kollega Christer B Jarlås som beslutade om åtal, men som på grund av sjukdom lämnat över ärendet till Fridolfsson.

Efter en två timmar lång paus i förhandlingarna återvände åklagaren med en justerad version av gärningspåståendena, med en uppdelning av de misstänkta brotten fördelade på de aktuella dagarna. I stället för två åtalspunkter blev det nu tre gärningspåståenden.
Rörig rättegång
– Väldigt rörigt och svårt att förstå vad åklagaren menar, säger Sven Severin, och fortsätter:
– Jag har varit advokat i 40 år och aldrig varit med om något liknande.
Efter att åklagaren läst upp de nya åtalspunkterna fick försvaret möjlighet att yttra sig.
– Det hade varit bra att veta vilken bevisning som åberopas när det gäller påståendet om åverkan på träd, säger Sven Severin.
– Jag måste då gå tillbaka och titta på bilderna från platsen och höra mer med naturbevakarna om bilderna, säger Carl-Gunnar Fridolfsson.
– Man kan inte bedriva en förundersökning under pågående förhandling, replikerar Sven Severin.
Rådrum
Försvaret fick därefter möjlighet till skäligt rådrum, det vill säga tid att fundera över och diskutera hur den nya omständigheten påverkar målet och möjligheterna att försvara sina klienter.
– Vi har överlagt med våra klienter och övervägt detta. De står åtalade för allvarlig brottslighet och riskerar kännbara fängelsestraff vid fällande dom. De har uttryckt en otillfredsställelse över att målet nu riskerar att handläggas under tidspress, säger Sven Severin.
– Därför vill vi att det flyttas fram eftersom det nu finns risk för att förhandlingarna inte hinner genomföras inom stipulerad tid. Vi har nu fått nya gärningsbeskrivningar presenterade. Det här kokar ner det till att vi tycker att förhandlingen ska ställas in.
Domstolen köpte försvarets argument och ställde in huvudförhandlingen. Det innebär att den kommer att skjutas på framtiden, men det är i dagsläget inte bestämt när rättegången ska hållas.
Inget nytt
Åklagaren var av en annan åsikt och menar att huvudförhandlingen hade kunnat genomföras.
– Justeringen jag gjorde innehåller i sig inget nytt. Jag gjorde en betydande förenkling och jag har svårt att se att det skulle medföra mer arbete för försvaret. Dessutom verkade tidsplaneringen för de här dagarna vara rätt luftig.
Men domstolen ansåg, likt försvaret, att åklagarens justeringar var av sådan omfattning och karaktär att en flytt av huvudförhandlingen är skälig.
– Ny huvudförhandling blir vid ett annat tillfälle. Målet är på grund av sin ålder prioriterat, säger tingsrättens ordförande Olof Hellström.
Ny bevisning
Tanken var att rättegången skulle ha genomförts i höstas, i samband med ett annat åtal mot en av de misstänkta männen. Men försvaret hade funnit ny bevisning, ett vittne, och därför lyftes åtalet rörande lodjursjakten ut.

– Vi har inte haft tid att förbereda oss på de här nya gärningsbeskrivningarna som presenteras under sittande rättegång, säger 41-åringens advokat Lisa Länta.
– Det är anmärkningsvärt eftersom åklagaren haft jättelång tid på sig och därtill så har han ännu inte ingivit slutlig bevisuppgift under sittande rättegång. Det är nonchalant agerat av åklagaren.
Avstängd från bolagsmark
41-åringen säger till Svensk Jakt att han på grund av misstankarna mot honom blivit avstängd från att jaga på jaktmarker som ägs av ett skogsbolag.
– Det kändes bra att få genomföra den här rättegången, men så dök det här upp nu och då var enda utvägen att begära att avbryta förhandlingen. Det är bra att det här görs riktigt, säger 41-åringen.
– Fortfarande vet vi inte vad han är misstänkt för, säger Lisa Länta. Han har utfört en skyddsjakt och hela tiden slängs det fram nya saker och nya lagrum. Till slut vet vi inte vad de påstår att han har gjort. Dessutom ändrade åklagaren en åtalspunkt från brott mot områdesskydd till förseelse mot områdesskydd.
– Från ett brott som kan ge fängelse till ett brott som ger böter, tillägger Sven Severin.
Lisa Länta menar att åklagaren har påstått en massa saker utan att kunna uppge vilka bevisuppgifter och vilka lagrum som åberopas.
– Åtalet kommer att ogillas, säger hon. Så som åtalet är utformat kan det inte leda till fällande dom.
– Vi ställdes inför en ny rättegång i och med åklagarens justeringar och därför är det helt rimligt av tingsrätten att ställa in förhandlingarna, säger Sven Severin.
När målet kommer upp för prövning i rätten igen återstår att se, sannolikt blir det någon gång under nästa år.