En järv rymde under onsdagen från Nordens Ark i Sotenäs väster om Uddevalla. Foto: (i hägn) Ingemar Pettersson

Järv på rymmen i Bohuslän

En järv är på rymmen i Bohuslän. Järvhonan tog sig under onsdagen ut från en inhägnad vid Nordens Ark i Sotenäs, och trots att bland annat hund sattes in i sökandet har djuret inte påträffats.

Det är tidningen Bohusläningen som skriver om järven som rymde. En ung järvhona hade separerats för provtagning innan den skulle transporteras till Moskva för att där bilda nytt avelspar med en hane.

Men järvhonan hade andra planer.

 

Starka käkar

På onsdagsmorgonen upptäckte personal vid djurparken att järven slitit loss en fyra millimeter rund järnstång och lyckats smita. Den bedömdes vara kvar inom anläggningen, men trots ett intensivt sökande under onsdagen återfanns aldrig järvhonan.

Nu vill personal på Nordens Ark ha allmänhetens hjälp, vilket tyder på att järven tagit sig ut i det fria.

”Har man mobiltelefon så ta gärna en bild, det hade varit helt fantastiskt. Kontakta Nordens Ark för att lämna tips. Man ska inte försöka fånga henne själv,” säger Therese Patriksson, pressansvarig på Nordens Ark i samtal med Bohusläningen.

 

Nordens Ark ligger i Sotenäs kommun väster i Västra Götaland. Karta: Google map

Tuffa djur

Försök pågår för att fånga järven i fällor. Honan är född i fångenskap och har aldrig jagat eller levt i det fria, men bedöms ändå klara ett fritt liv.

 ”Järvar är ju i grunden programmerade att överleva, det finns nog inga tuffare djur än järven. Så här års har hon stora möjligheter att hitta mat så svälten är inte det största problemet. Sen är hon inte van med bilar och trafiken, det är ett hot såklart,” säger Camilla Wikberg, djurvårdare på Nordens Ark, i artikeln.

 

Järv rymde från djurpark – nu avbryts sökandet

Rymde och försvann

En liknande händelse inträffade i februari 2020 vid en djurpark i Lycksele i Västerbotten. En järv lyckades rymma, och trots att det gick att spåra djuret i snö letade den sig snart till en annan järv där spåren korsades.

För den förrymda järven i Bohuslän kan det bli ett problem att hitta en partner. Vilda järvar är inte så vanliga på Sveriges västkust.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev