Skyddsjakten på den järv som under våren rymde från Nordens Ark i Lysekil har stoppats av förvaltningsrätten. Foto: (i hägn) Ingemar Pettersson

Järv på rymmen – förvaltningsrätten stoppar skyddsjakt

Skyddsjakten på en järv som under våren rymde från djurparken Nordens Ark i Lysekil har upphävts, efter en överklagan. Järven har under sommaren uppehållit sig nära djurparken.

Det är Sveriges Radio P4 Väst som berättar om turerna kring den förrymda järven. Stiftelsen Nordens Ark med sin anläggning i Lysekil förberedde under våren en järvhona för transport till en anläggning i Moskva.

Men järven rymde, och har varit på rymmen allt sedan dess.

 

Stannat i området

Efter en synobservation av järven i närområdet ansökte stiftelsen om skyddsjakt för att ha möjlighet att fånga djuret. Skyddsjakten beviljades, men har överklagats av Jaktkritikerna, som bland annat pekar på att skyddsjakten är ett djurplågeri och att det inte finns belägg för att järven inte kan överleva.

 

Har klarat sig

Järven har enligt föreningen inte ställt till problem under sin period i frihet – istället menar man att händelsen visar att det går att sätta ut djurparksdjur i det vilda.

Förvaltningsrätten har gett föreningen rätt och upphäver därmed länsstyrelsens beslut om skyddsjakt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev