Skadorna som jämthunden ådrog sig vid vargattacken. Foto: Privat

Jämthund överlevde slagsmål med varg

En jämthund attackerades och skadades av varg på lördagen.

Angreppet inträffade söder om Häsbosjön på gränsen mellan Ovanåkers- och Bollnäs kommuner i Hälsingland. Hundägaren hörde hur hund och varg slogs. Jämthunden överlevde och togs till behandling på djursjukhus men hunden skadades svårt med flera bett över den bakre delen av kroppen.

Avslag, avslag, avslag – inga skyddsjakter på varg

Det här är andra gången som hundägaren tvingats uppleva att varg attackerat hans hundar. För sex år sedan vargdödades hans tidigare jämthund i samma område som lördagens attack inträffade.

– Man kan önska att ingen ska behöva uppleva detta, för fy att höra deras grymma slagsmål och se lidandet vargen orsakat. Inget jag vill uppleva igen. Hoppas på förändring i rovdjurspolitiken, konstaterar hundägaren.

 

Tre till sex vargar

Länsstyrelsens naturbevakare Sone Persson har besiktigat jämthunden. Det råder ingen tvekan om att det är varg som angripit hunden och han har efter attacken spårat flera vargar i området.

– Vargarna är utspridda och springer kors och tvärs, men jag bedömer att det är spår efter tre till sex olika vargar, säger Sone Persson.

Skogsbolag ansöker om skyddsjakt på två vargar

I dagsläget är det oklart vad det handlar om för revir.

– Men en gissning baserad på tidigare års inventeringar säger att det är Björnåsreviret, berättar Sone Persson.

Sänkt tilldelning vid kommande vargjakt

I Gävleborgs län finns ett förvaltningsmål på fyra årliga vargföryngringar. Detta enligt beslut av länsstyrelsen viltförvaltningdelegation. Vid den senaste vintern inventering hade länet 8,17 vargföryngringar.

Vid licensjakten på varg i januari 2021 fälldes 16 vargar i två revir helt benägna inom Gävleborgs län. Till den kommande licensjakten i januari 2022 har länsstyrelsen kraftigt minskat tilldelningen i Gävleborg. Vid jakten får tolv vargar fällas i två revir, som båda delas med andra län.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev