Dan Larsson, mötesordförande och Elisabeth Lestander, ordförande Arjpelogs jaktvårdskrets, ledde årsmötet i skyttepaviljongen. Foto: Lars-Henrik Andersson

Jaktvårdskrets höll årsmöte utomhus

Premium

Jägareförbundet i Arjeplog genomförde sitt årsmöte på tisdagskvällen. Utomhus. Med en älglängds avstånd kunde medlemmarna välja styrelse och ta del av information, både om vad som hänt under föregående år och vad som är på gång.

Elisabeth Lestander fick förnyat förtroende som ordförande för Arjeplogs jaktvårdskrets i samband med årsmötet. Ett något annorlunda möte med tanke på coronapandemin.

– Vi har kollat med jurist och eftersom det inte är en allmän sammankomst kan vi ha mötet, och vi valde att ha det utomhus vid skjutbanan, säger Elisabeth Lestander.

 

Arjeplogs jaktvårdskrets höll ett coronasäkert årsmöte i skyttepaviljongen. Foto: Lars-Henrik Andersson

Nu var det ingen stor uppslutning och det var inga som helst problem för medlemmarna att hålla avstånd. Ett drygt tiotal personer hade sökt sig till skjutbanan, strax utanför Arjeplogs samhälle, för att delta i årsmötet.

 

Utredning

– Det är viktigt att ta del av vad medlemmarna tycker. Vi har en fråga nu som handlar om att Silvermuseet vill utreda en lokal förvaltning av småviltjakten. Vi har ännu inte tagit ställning till hur vi kommer ställa oss – om vi får en fråga att på något sätt vara med i utredningen, säger Elisabeth Lestander.

Hon tycket själv det är en utredning som redan fastslagit att Girjasdomen (som gav Girjas sameby ensamrätt till jakten och fisket) även kan gälla för andra samebyar.

– Om vi då säger okej till den här lokala utredningen då säger vi också okej till Girjasdomen och det tycker jag är fel, säger Elisabeth Lestander. Dessutom ska regeringen utreda rennäringslagen och frågan om fjälljakten.

 

Fakta och information

Nu kommer Arjeplogskretsen bjuda in Anders Iacobaeus, som tidigare satt i Jägareförbundets styrelse och som följt Girjasmålet. Tanken är att få fakta och information i fjälljaktsfrågan.

– Vi kommer även försöka ordna så att så många som möjligt får chans att tycka till om det här och vi ska också bjuda in Silvermuseet för att informera, säger Elisabeth Lestander.

 

Arjeplogs jaktvårdskrets har 325 medlemmar. Elisabeth Lestander berättar att medlemsantalet legat ganska stilla de senaste åren. Foto: Lars-Henrik Andersson

Under årsmötet gick styrelsen igenom vad som hänt under verksamhetsåret. Flera verksamheter har fått strykas på grund av pandemin. Eftersöksutbildningar, jaktledarutbildningar och åldersbestämning av älg ställdes in i fjol och kommer även att ställas in det här året. Även teoretiska jägarexamen blev inställt.

 

Färre olyckor

Dan Marklund, styrelseledamot och eftersöksjägare, berättar att trafikolyckorna med vilt minskade 2020, 28 älgar och 8 rådjur blev påkörda att jämföra med året innan, då 65 älgar och 13 rådjur blev påkörda i trafiken.

Däremot berättar han att ett 40-tal älgar drunknat på grund av dåliga isar i början av vintern. Av dessa 40 älgar avlivades tio, som låg och kämpade och plågades i isvakar.

– Mörkertalet är stort, det kan ha varit betydligt fler älgar som drunknade, säger Dan Marklund.

 

Kaffe och korv

I samband med årsmötet informerade även Elisabeth Lestander om de förändringar av allmänna uppdraget som regeringen vill genomföra.

Arjeplogs jaktvårdskrets har 325 medlemmar.

Årsmötet avslutades med kaffe och korvgrillning.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev