Publicerad 13 april 2020 - 05:59

Här i trakterna av Mjösjöberget har Bodens jaktvårdsklubb arrenderat drygt 500 hektar jaktmark av Bodens kommun. Men nu har kommunen sagt upp arrendet och gett det till ett par grannjaktlag. Foto: Lars-Henrik Andersso

Jaktvårdsklubb mister mark efter 95 års arrende

Premium

Sedan 1925 har Bodens jaktvårdsklubb arrenderat ett markområde öster om Boden. I januari sa kommunen upp arrendet utan att kompensera klubben med annan mark. Nu har beslutet överklagats.

Bodens jaktvårdsklubb har funnits i 95 år och består av jägare som arbetar åt försvarsmakten och Fortifikationsverket, både officerare och civilanställda samt även pensionerade anställda. I dag har klubben 40 medlemmar och arrenderar totalt 5.200 hektar mark.

Men nu har klubben blivit av med ett 550 hektar stort markområde strax nordöst om Boden.

 

Möte med kommunen

Den 21 januari hölls ett möte med Bodens kommun, som äger markområdet. I samband med mötet förklarade representanter för Bodens kommun att arrendet med jaktvårdsklubben skulle sägas upp. I stället ska två närliggande jaktlag få arrendera marken.

– Anledningen var att kommunen ville kompensera de två andra jaktlagen för den jakträtt de mist. Kommunen har köpt upp mark i området där de här två jaktlagen jagar. Vi tycker det är anmärkningsvärt att kommunen inte tillät de markägare som var berörda av kommunens uppköp att behålla jakträtten på respektive mark som arrende, men med kommunen som markägare. Om så hade skett hade ingen kompensation av jaktmark överhuvudtaget behövt komma i fråga, säger Stig-Åke Göransson i Bodens jaktvårdsklubb.

Stig-Åke Göransson i jaktvårdsklubben är starkt kritisk till kommunens agerande. Nu förlorar klubben en bit mark när kommunen planerar för ett stort industriområde. Foto: Niklas Lundberg

Han fortsätter:

– Vi i Bodens jaktvårdsklubb tycker det är märkligt att Bodens kommun vill avveckla en jaktarrendator som bevisligen uppfyllt alla krav. Vi blir dessutom inte kompenserade för markförlusten som de andra grannjaktlagen blir.

 

Visste inget

Redan i februari 2019 hade Bodens kommun ett möte med jägare i grannjaktlagen.

– Vi visste inget om detta möte och det löfte kommunen gett till dem. Det fick vi veta först den 21 januari i år då vi blev uppsagda. Mycket märkligt agerande från kommunens sida, säger Stig-Åke Göransson och fortsätter:

– Vi förstår att mark behövs för samhällsutveckling och att de som drabbas av det ska kompenseras. Men kommunen har inte börjat bygga på marken ännu och till dess kunde väl de berörda jägarna få ha kvar jakträtten där. För ett antal år sedan när Bodens jakt- och fiskevårdsklubb, där kommunmedborgare erbjuds jaktmöjligheter, var i behov av mark för att kunna behålla areal, så erbjöd vi den klubben att ta över vårt arrende på ett annat markområde. Men vad är tacken för det från kommunens sida?  Vi känner oss illa behandlade av kommunen, som dessutom vitt och brett framhåller att man ska samarbeta med försvarsmakten. På vilket sätt gör man det i den här frågan, undrar Stig-Åke Göransson.

 

Har överklagat

Han berättar att Bodens jaktvårdskubb överklagat kommunens uppsägning. Dock tror han inte jaktvårdsklubben kommer att få något gehör för sin överklagan.

– Markägaren har rätt att ha vilken arrendator den vill. I en domstol kommer vi inte att vinna, det vet vi. Men det här handlar om moral, om hur kommunen har hanterat det här, säger Stig-Åke Göransson.

– Det här är en bedömning vi gjort och då blir det så här ibland. Det är en avvägning, säger Lars Andersson, samhällsbyggnadschef vid Bodens kommun.

Det planeras för ett stort industriområde norr om Boden och där har kommunen köpt mark. Foto: Lars-Henrik Andersson

Han berättar att kommunen de senaste åren gjort en hel del markaffärer som ett led i en större samhällsutveckling.

Bland annat planeras det för ett stort industriområde öster om Boden och där har kommunen köpt mark. Markägarna blir kompenserade av kommunen för den jakträtt som går förlorad vid försäljningen, uppger Bodens kommun.

Lars Andersson säger att kommunen inte har någon annan mark att erbjuda Bodens jaktvårdsklubb.

Skribent

Lars-Henrik Andersson

lars-henrik.andersson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram