Gällivare civila fjällräddarförening tog i veckan emot det nyinstiftade Räddningsstipendiet 2020 efter det lyckade eftersöket i höstas då en 75-årig älgjägare gått vilse. Från vänster: Tomas Mettävainio, Markus Olausson och Ulf Lundkvist. Foto: Michael Renström, Gällivare kommun

Fjällräddare hittade vilsen älgjägare – nu belönas deras insats med ett stipendium

I höstas försvann en 75-årig älgjägare i skogarna mellan Gällivare och Kiruna. Efter drygt två dygn hittades jägaren. Detta efter att fjällräddarna kommit på idén att försöka lokalisera jägaren via hundpejlen.

Gällivare kommuns Räddningsstipendium 2020 tilldelas Gällivare civila fjällräddarförening. Detta efter deras insats med att leta efter och hitta en 75-årig manlig älgjägare som hade anmälts försvunnen i samband med en jakt i skogarna i närheten av Killinge i Gällivare kommun.

Älgjägaren hade tillsammans med sin jämthund gått till en jaktkoja som ligger ungefär sju kilometer från vägen. Därifrån hade han sedan jagat och på kvällen hade jägaren kontakt med anhöriga och då hade han meddelat att han skulle ta sig tillbaka till jaktkojan. Men batteriet i mobiltelefonen var på väg att ta slut. De fick ingen mer kontakt med jägaren.

 

Hittade hunden

Markus Olausson, en av de som ingår i fjällräddningsstyrkan, berättar att på morgonen, dagen efter, hade de anhöriga tagit sig till jaktkojan och där hittat hunden, som tagit sig tillbaka, men inte jägaren.

De anhöriga larmade då 112. Polisen kopplades in samt fjällräddningen, som vid en insats är anställd av polisen.

– Vi påbörjade sökinsatsen men det var besvärligt väder med dimma och det var i början tveksamt om vi skulle få hjälp av helikopter. Det var ett stort sökområde, berättar Markus Olausson.

Helikopter och militär letar efter försvunnen jägare

Två helikoptrar kunde till slut sättas in i eftersöket, en civil helikopter och en polishelikopter. Hemvärnet anslöt också och hjälpte till, samt personer från en sameby.

 

Hundpejlen

På kvällen började Markus fundera över den hundpejl och mobilapplikation som jägaren använde, och om man kunde få fram spår hur hunden och kanske även jägaren rört sig.

– Vi tog kontakt med polisens insatschef och fick tillåtelse av de anhöriga att försöka få ut uppgifterna från pejlföretaget. Jag ringde upp företaget som började söka fram uppgifter åt oss. Däremot så hade jägaren inte startat en ny jakt. Han hade bara använt appen för att ha koll på hunden. Vi fick bara ut hundspår. Men en halvtimme senare ringde de upp från pejlföretaget och sa att jägaren hade startat en ny jakt i applikationen för en dryg vecka sedan och utifrån det fick vi fram en del punkter hur han rört sig med cirka tio minuters intervaller. Tack vare dessa uppgifter kunde vi styra sökinsatsen mer österut än vad vi sökt tidigare, säger Markus Olausson.

Den försvunne 75-årige jägaren har hittats

Efter drygt två dygn hittades mannen av helikopter och fjällräddare på en myr.

Mannen var vid relativt god vigör då han hittades.

– Det var tuffa förhållanden och jägaren hade varken kompass eller karta med sig och mobiltelefonen hade slut batteri. Men det är roligt med lyckade sökinsatser.

Stipendiet kommer gå till att köpa in gruppgemensam utrustning, berättar Markus Olausson.

 

Motivering

Miljö-, bygg- och räddningsförvaltningen i Gällivare utsåg 2020 års stipendiat för Räddningsstipendium 2020 med följande motivering:

”Genom att verkligen göra skillnad på liv och död ger de sig ut i alla väder och tar sig fram i svår terräng för att undsätta dem som hamnat i nöd. Frivilligt ger de sig ut på räddningsuppdrag då de flesta andra stannar hemma. Årets räddningsstipendium tilldelas Gällivare civila fjällräddarförening för den enastående insatsen då man efter flera dagars sökande hittade den försvunne älgjägaren i Killinge-området.”

Tips till jägare

Markus Olausson vill ge följande tips till jägare att tänka på:

  • Informera anhöriga om i vilket område du tänker jaga.
  • Starta en ny jakt om du har en hundpejl via mobilen och ha igång spårning även på dig själv.
  • Ta alltid med karta och kompass. Förlita dig inte på elektroniska hjälpmedel.
  • Powerbank för att ladda mobiltelefonen.
  • Förvara mobilen i vattensäker påse eller motsvarande.
  • Tändstickor vattensäkert förvarade.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev