På Eksjönejdens jaktvårdsförenings anläggning Jägaregården följer man Folkhälsomyndighetens och skytteorganisationernas rekommendationer i coronatider. Försäljning av ammunition sker åtminstone till hälften utomhus.

På Eksjönejdens jaktvårdsförenings anläggning Jägaregården följer man Folkhälsomyndighetens och skytteorganisationernas rekommendationer i coronatider. Försäljning av ammunition sker åtminstone till hälften utomhus. Foto: Jan Henricson

Jaktskytte nästan som vanligt i coronatider

Premium

På Eksjönejdens jaktskyttebana Jägaregården smäller det i stort sett som vanligt från hagelbanorna. Här har coronapandemin inte lyckats ta knäcken på jaktskyttet.

Många jaktskytteklubbar håller med vissa restriktioner öppet i vår, trots coronavirusets härjningar. En av dem är Eksjönejdens jaktvårdsförening där skyttet pågår i stort sett som vanligt på Jägaregårdens välskötta banor.

– Men visst har vi fått anpassa oss. Det är inte alldeles enkelt, men det går, säger föreningens ordförande Sven Rylander när vi möter honom utanför klubbstugan.

Tisdagens träning är i full gång på trapbanan. Ett par yngre jägare är på väg att starta älgbanan och från inskjutningsbanan hörs studsarsmällar med jämna mellanrum.

 

Föreningens ordförande Sven Rylander är nöjd med att skyttet på Jägaregården med vissa förändringar kan bedrivas i stort sett som vanligt. Johannes Hammar och Brian Gustafsson gör sig redo för några serier på trapbanan.

Föreningens ordförande Sven Rylander är nöjd med att skyttet på Jägaregården med vissa förändringar kan bedrivas i stort sett som vanligt. Johannes Hammar och Brian Gustafsson gör sig redo för några serier på trapbanan. Foto: Jan Henricson

Genom att följa Folkhälsomyndighetens och skytteorganisationernas rekommendationer har föreningen tvingats till vissa förändringar av verksamheten. Trots det tycker Sven Rylander att det under rådande omständigheter fungerar bra.

Annorlunda jaktmässa ordnas i coronatider

En förändring är att försäljningen av ammunition sker utomhus. I varje fall till hälften eftersom funktionärerna sitter i dörröppningen på klubbstugan, medan medlemmarna vackert får stå kvar utanför dörren.

– Den sociala delen med fika och umgänge inne i klubbstugan måste vi avstå ifrån. På banorna fungerar det bra med den sociala distanseringen. Vid den här tiden på året skjuts det mest hagel, så någon trängsel vid älgbanan blir det inte heller, säger Sven Rylander.

 

Ingen hjärtkurs

De utbildningar av funktionärer som skulle hållits har ställts in. Likaså avblåstes den planerade kursen i hjärt- lungräddning. Utöver det har Måndagsklubben i vilken föreningens veteraner träffas varje vecka ställt in sina möten.

– Vi är förstås rädda om de som är i riskgruppen. Att våra äldre medlemmar inte kan delta som vanligt är nog det som påverkar föreningen mest. Många av våra funktionärer är 70 plus, och att de inte kan ställa upp som de brukar får betydelse för verksamheten, säger Sven Rylander.

 

Regelbunden information

De närmare 800 medlemmarna i föreningen får regelbundet information om vilka beslut styrelsen tar, om vad som gäller på Jägaregården. Föreningen har mejladresser till nästan samtliga medlemmar, så informationen är enkel och snabb att förmedla.

– Alla vet vad som gäller. Till exempel att vi ska genomföra klubbmästerskapet i skeet nästa vecka, och KM i vildsvin i juni. Vi klarar det eftersom det är enkelt att hålla de avstånd som behövs, och för att det inte blir så många som 50 skyttar, säger Sven Rylander och tillägger att självklart ska medlemmar som känner sig krassliga hålla sig borta från Jägaregården.

 

Jörgen Oskarsson får vackert stanna utanför Jägaregårdens klubbstuga när han köper ammunition av Lennart Thor och Peo Larsson. De nyinförda coronarutinerna fungerar bra, tycker de.

Jörgen Oskarsson får vackert stanna utanför Jägaregårdens klubbstuga när han köper ammunition av Lennart Thor och Peo Larsson. De nyinförda coronarutinerna fungerar bra, tycker de. Foto: Jan Henricson

Innanför dörren till klubbstugan har träningskvällens funktionärer Peo Larsson och Lennart Thor dukat upp ett bord med hagelaskar och jaktmatch i diverse kalibrar. De tycker att den särskilda försäljningen fungerar bra.

Checklista en hjälp för hund- och skytteklubbar i coronatider

Någon kontanthantering sker inte, utan de flesta betalar via Swish, och i enstaka fall med kort.

Peo och Lennart håller inte bara avstånd till skyttarna som köper ammunition utan också till varandra.

– Ja, vi tar rekommendationerna på stort allvar i föreningen, säger Peo Larsson som sitter i föreningens styrelse, och som till vardags jobbar inom sjukvården.

 

Nöjda hagelskyttar

På trapbanan har Brian Gustafsson och Johannes Hammar roligt med att krossa duvor. De båda är glada för att banorna är öppna och att de kan träna sitt skytte som vanligt.
En viss minskning av antalet besökande medlemmar har Sven Rylander noterat. Det blir förstås så när medlemmar som tillhör riskgrupper inte kommer till Jägargården som de brukar.

– Men det är inte så stor nedgång i försäljningen av ammunition. Det verkar som att många skjuter på andra håll än på Jägaregården. Kanske för att slippa komma i kontakt med så många människor, säger Sven Rylander.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev