Undvik närkontakt, men fortsätt träna. Däremot skjuts alla tävlingar på framtiden i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Foto: Lars-Henrik Andersson

Coronapandemin: Så påverkar den skytteverksamheten

Folkhälsomyndigheten har kommit med nya rekommendationer i allmänna råd som berör skyttet i både tävling och träning. Detta med anledning av bland annat förbudet att högst 50 personer får samlas på en plats.

Efter att regeringen utfärdat ett förbud har Folkhälsomyndigheten gett nya rekommendationer att alla tävlingar, cuper och liknande ska ställas in inom idrotten. Efter det har även Riksidrottsförbundet, RF, och Skyttesportförbundet gett rekommendationer om tävling och träning.

 

Ett förtydligande

Folkhälsomyndigheten har utifrån regeringens förbud kommit ut med nya rekommendationer i så kallade allmänna råd. Där står att matcher, träningsmatcher, tävlingar och cuper ska skjutas upp för att minska smittspridning av coronavirus. Detta gäller tillsvidare. Den 2 april kom Folkhälsomyndigheten med ett förtydligande om att träningsmatcher utomhus kan genomföras i lagidrotter. Detta gör att vi kan fortsätta träna skytte på våra banor och i övrigt följer rekomndationerna.

Jägareförbundet tar självklart sitt ansvar och rekommenderar sina klubbar att ställa in alternativt flytta fram sina tävlingar för att minska risken för smittspridning av coronaviruset.

 

Håll avstånd

I de nya rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten finns även andra punkter som riktar sig till idrottsrörelsen:

  • Undvik närkontakt vid idrottsutövande
  • Träna utomhus när så är möjligt
  • Begränsa antalet åskådare för att undvika trängsel
  • Undvik onödiga resor i samband med idrottsutövande

 

Fortsätt träna

De nya rekommendationerna understryker vikten av att hålla fysiskt avstånd till varandra. Det är viktigt att hålla fysiskt avstånd till varandra enligt de nya rekommendationerna. Enligt Folkhälsomyndigheten kan dock klubbarna fortsätta att träna så länge deras riskbedömning följs  och de punkter som anges ovan.

 

Lars Björk

Skytteansvarig

Svenska Jägareförbundet

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev