Många besökare i Jägareförbundets monter under en tidigare mässa på Tullgarns slott. Foto: Olle Olsson

Jaktmässan på Tullgarn större än tidigare

Större och roligare. Mässan har vuxit med 30 procent sedan förra gången. Så sammanfattar Patric Dalfjärd på Swedish Game Fair vad som väntar besökarna när portarna öppnas på Tullgarn sista helgen i maj.

När Svensk Jakt når Patric Dalfjärd är det fullt upp på mässkontoret där de ansvariga planerar in i det sista. På måndag börjar nämligen det praktiska arbetet, då mässområdet på Tullgarns slott i Södermanland ska ställas i ordning.

– Mycket ska fixas så det gäller att vi kommer igång i god tid. Mässan har växt med 30 procent sedan förra gången för två år sedan, det gäller både utrymmet och antalet utställare, säger Patric Dalfjärd.

Det brukar vara trångt på utställningsgatorna när Swedish Game Fair genomförs på Tullgarn. I år 25-27 maj. Foto: Mathias Galsing

Det innebär bland annat ett nytt jaktområde i anslutning till jaktgrossisttorget, som ligger till höger om man står framför slottet och tittar ut över mässområdet.

Patric Dalfjärd, som arbetar med jakt- och fiskemässan på Tullgarn. Foto: Privat

– Tidigare har många jaktutställare stått längs de vanliga mässgatorna, men nu är det fler och många vill ha större monteryta. Därför fördubblar vi ytan där i första hand grossister och större butiker kommer att visa sina produkter, säger Patric Dalfjärd.

 

Mycket skytte

Patric Dalfjärd rekommenderar jägarna att prova på big five-skyttet som ska finnas på mässan, liksom att ett nytt klass 1-skytte som skjuts från en plattform med flera olika skjutstationer.

För besökare som vill träna skytte finns också en annorlunda skytteträning som kallas ”Hur snabb är du?” där man använder laserpatroner istället för kulor och krut.

Patric Dalfjärd föreslår också ett besök på det nyinrättade safaritorget där intresserade jägare får veta mer om utlandsjakt, liksom komma i kontakt med jaktresearrangörer.

– På hundsidan har vi flera kända profiler. Mattias Westerlund från Hundskolan Vision håller i en allmän lydnadsshow för jakthundar. Amir Zand har ett arrangemang med inriktning på stående fågelhundar – valpar och unghundar och hundpsykologen Eva Bodfäldt förmedlar kunskap till alla hundägare, säger Patric Dalfjärd.

Utöver det återfinns hundaktiviteter som den återkommande mässbesökaren känner igen – bland annat den populära uppvisningen av retrievers och spaniels.

Hundpsykologen och instruktören Eva Bodfeldt ger tips och råd till hundägare om allmänlydnad under mässan. Foto: Privat

 

Lär mer om bågskytte

Det senaste året har jakt med pil och båge varit omdiskuterat i jägarkretsar. Diskussionen sköt fart nyligen då Jägareförbundet tillsammans med Bågjägareförbundet skickade ett förslag till Naturvårdsverket om att tillåta bågjakt.

– På Tullgarn finns Svenska Bågjägareförbundet på plats för att demonstrera sin jaktmetod. Jag tror att många fundersamma jägare kan få svar på sina frågor genom ett besök i deras monter, säger Patric Dalfjärd.

För barn och ungdomar finns Forshagaakademien på ett särskilt ungdomstorg med många aktiviteter med bäring på jakt, fiske och naturkunskap.

Amir Zand visar träning av stående fågelhundar på Swedish Game Fair. Foto: Privat

Viltmästare på plats

Svenska Jägareförbundet deltar naturligtvis som vanligt på mässan med flera aktiviteter. Förtroendevalda och tjänstemän som arbetar med förbundets särskilda ungdomsprojekt finns på plats.

Där återfinns också viltmästareeleverna 2018, som för närvarande utbildas på Öster Malma, som även har en egen monter där intresserade får veta mer om utbildningen. Viltmästarna har också en tävling där de lockar med fina priser.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev