I Jägareförbundets monter var det full fart alla tre mässdagarna. Foto: Jan Henricson

I Jägareförbundets monter var det full fart alla tre mässdagarna. Foto: Jan Henricson

Jaktmässan på Tullgarn blir årlig

Från och med i år arrangeras Swedish Game Fair på Tullgarns slott varje år i stället för vartannat. Det betyder att jägarna kan ställa in sig på ett nytt besök redan i slutet av maj 2019.

Årets upplaga av Swedish Game Fair slog åtminstone tre rekord. Antal utställare var fler än någonsin tidigare, antalet besökare fler och mässytan större.

Dessutom slogs det sannolikt rekord i mässväder för maken till fina majdagar får man leta efter.

– Vi har inte summerat allt ännu, men vi når över 25.000 besökare. Att det var många som kom märktes inte minst på lördagen då parkeringarna inte räckte till, utan vi fick öppna ytterligare ett fält, säger mässgeneralen Torbjörn Larsson som är i färd med att plocka ner tält när Svensk Jakt når honom dagen efter mässan.

 

Som en buss

Och snart ska de upp igen. Tullgarnmässan har genomförts vartannat år sedan 2002. I fortsättningen blir intervallerna tätare, då mässan återkommer varje år.

– Att genomföra en mässa är som att starta en stor buss. Den måste gasas upp och ju äldre den är desto längre tid tar det. Genom att köra varje år får vi kortare startsträcka, samtidigt som vi vet att publik och utställare efterfrågar det, säger Torbjörn Larsson som en förklaring till de nya planerna.

Det innebär konkurrens med i första hand Elmia Game Fair, inte bara om utställarna utan också – att döma av hur många smålänningar undertecknad stötte ihop med på Tullgarn – om besökarna.

– Det räcker nog till. Det är bra med konkurrens och de som inte kan vara med på båda antar jag väljer den de tycker är bäst, säger Torbjörn Larsson.

 

[cycloneslider id=”tullgarn-2018-nr-1″]

 

Politiker på mässa

År då det är val till riksdagen märks också på en jaktmässa. På plats för att inviga mässan fanns på fredagen landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S). Han släppte då nyheten att björnjägare som vill jaga med halvautomat i fortsättningen ska kunna ha femskottsmagasin i sina vapen istället för tvåskotts som reglerna är utformade idag.

Jägareförbundet arrangerade en jaktpolitisk debatt med Svensk Jakts chefredaktör Martin Källberg som moderator, i vilken jaktpolitiska företrädare för fem riksdagspartier deltog.

När paneldebatten var över fick Martin Källberg tillfälle att ställa frågor till moderatledaren Ulf Kristersson som var på besök och som lovade att hans parti inte ska medverka till att gå längre än vad EU kräver vid implementeringen av det omdiskuterade vapendirektivet.

 

Fullt hos Jägareförbundet

I Jägareförbundets monter var det full fart. Frågan är om det någon gång tidigare har varit så trångt som under lördagen då intresserade strömmade till.

Där fanns mycket att se och göra. Barn fick spika fågelholkar, jägare fick sina troféer bedömda, medlemsavdelningen lockade med lotterier, länsförbundet från Stockholm fanns på plats och Öster Malma sålde vilthamburgare till besökare i en aldrig sinande ström.

I montern lockade också årets viltmästarkurs med pilkastningstävling på bäverfigur. Med tanke på det dignande prisbordet som viltmästarna fått från generösa sponsorer och som fylldes på varje dag var det inte märkligt att tävlingen var populär.

 

[cycloneslider id=”tullgarn-2018-2″]

 

Något för alla

Utöver det allt som en jaktmässa ska innehålla med hundförevisningar och hundklubbar, skytte och utställare av vapen, riktmedel och övrig utrustning, en marknadsdel där många passade på att handla det som behövs inför höstens jaktäventyr, flera intresseföreningar för jakt och fiske, försäljare av bilar och fyrhjulingar, studieförbund, matförsäljning, jaktresearrangörer… Ja, listan kan göras hur lång som helst.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev