Publicerad 25 maj 2018 - 16:06

Paneldebatt i aktuella jaktfrågor på Swedish Game Fair. Från vänster: Moderatorn Martin Källberg, Svensk Jakt, Eskil Erlandsson (C), Robert Lund (SD), Isak From (S), Sten Bergheden (M) och Birger Lahti (V). Foto: Jan Henricson

Politiker förvånansvärt eniga på Tullgarn

Kanske berodde det på frånvaron av Miljöpartiet, för de fem politiker som representerade lika många riksdagspartier var förvånansvärt eniga under paneldebatten om jakt på Swedish Game Fair.

Svenska Jägareförbundet hade bjudit riksdagspartiernas jaktpolitiska talespersoner till Tullgarn för att delta i en paneldebatt om jaktfrågor. De fem partier som deltog var överraskande eniga i sina svar på flera av de frågor som togs upp.

Till exempel anser moderater, socialdemokrater, sverigedemokrater, centerpartister och vänsterns representant att Jägareförbundets allmänna uppdrag gärna kan bli flerårigt, i stället för att som nu beslutas ett år i taget.

Men för det krävs att ekonomin i Viltvårdsfonden medger ett sådant upplägg, samt att de juridiska problem som eventuellt finns kan lösas.

 

Skilda vallöften

Intressant var när moderatorn Martin Källberg avslutningsvis frågade vad politikernas viktigaste vallöfte till jägarna är.

Birger Lahti (V):

– Jakten är en viktig del av landsbygden. För att vi ska kunna fortsätta jaga som vi är vana behöver vi ett samhälle som håller ihop. Om splittringen mellan stad och land försvinner mår jägarna också bra.

Sten Bergheden (M):

– Vi ska underlätta licenshanteringen vid byte av vapen och utöka vapengarderoben. Vi ska också reducera vargstammen.

Isak From (S):

– Socialdemokraterna lovar att stå upp för de svenska jakttraditionerna och ta strid för den svenska jakten i EU.

Robert Lund (SD):

– Vi ska minska all den onödiga byråkrati som finns under och kring jakten.

Eskil Erlandsson (C):

– Vi ska införa en jakt- och viltmyndighet samt föra ner de jaktliga frågorna till regional och lokal nivå. Beslut om jakt och viltförvaltning bör fattas så nära oss jägare som möjligt.

 

Inflytande i jaktfrågor

Lite skillnader märktes i diskussionen kring viltförvaltningsdelegationernas sammansättning. Alliansen samt SD menade att markägare och jägare bör ha ett större inflytande än vad som nu är fallet.

– Att regeringen snedvridit balansen i delegationerna är djupt olyckligt. Jag motsätter mig starkt att naturvårdsintresset har fått för stort inflytande, sa Eskil Erlandsson (C).

Robert Lund (SD) vill att målen för delegationernas arbete klargörs. Han anser också att markägare och jägare, som har det praktiska ansvaret för viltförvaltningen, borde ha störst inflytande i delegationerna.

Socialdemokraten Isak From menade att det finns förutsättningar för att jakt- och naturintresset kan komma överens.

– Det har skett i Västerbotten där man har hittat varandra i diskussionerna som förs med storskogsbruket, nämnde From som exempel.

 

Bra och dåligt

Sten Bergheden (M) vill ha en utvärdering av viltförvaltningsdelegationerna, som började arbeta 2012.

– Vad har fungerat bra, vad har fungerat dåligt? För mig är det självklart att markägare och jägare som bär kostnaden för viltförvaltningen också är de som ska ha störst inflytande i delegationerna.

Vänsterns Birger Lahti tycker det är tidigt att döma ut den nya sammansättningen av delegationerna.

– Först måste vi se hur det har fungerat. Att såga utökningen direkt efter att den togs i bruk är inte okej.

 

Säl och skarv

Samtliga politiker såg problemen med de mycket stora stammarna av säl och skarv. Eskil Erlandsson menade att skarven som invasiv art borde vara lätt att göra något åt, men att EU:s direktiv inte medger en sådan lösning.

Sten Bergheden konstaterade efter att alla sagt sitt, att det oavsett regering borde finna förutsättningar för att lindra det hårda tryck som kust- och skärgårdsbor står under när säl och skarv växer till explosionsartat.

 

Efterlängtad jaktform

Avslutningsvis passade ordföranden för Tåkernbygdens jaktvårdskrets, Jan Engholm, på att fatta mikrofonen och fråga när sommarjakten på morkulla kommer åter.

Två klart skilda svar får spegla hur panelen såg på frågan:

Eskil Erlandsson konstaterade att Margaretha Winberg (S) sålde ut morkulljakten när hon var jordbruksminister och att loppet nu var kört. Robert Lund ansåg det självklart att svenska jägare ska ha tillbaka sin morkulljakt.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram