Mediaintresset är stort för den så kallade jakthärvan i Norrbotten. Åklagare Åse Schoultz inledde under måndagen domstolsförhandlingarna vid Luleå tingsrätt med förhör av de misstänkta männen. Foto: Jan Henricson

Jakthärvan rullas upp i Luleå tingsrätt

Rättegången mot fem män från Norrbotten misstänkta för bland annat grovt jaktbrott och grovt vapenbrott inleddes under måndagen vid Luleå tingsrätt. Intresset för rättegången är stort i det som beskrivs som den största jakthärvan någonsin.

De fem männen greps för drygt ett år sedan i en samlad aktion där ett stort antal poliser deltog. Utredningen har pågått sedan dess och är mycket omfattande.

Åklagare Åse Schoultz ägnade första rättegångsdagen åt att bland annat förhöra en 37-årig man som anklagas för att ha skjutit en järv.

 

Död järv i mobiler

Bilder på den döda järven hittades i olika mobiltelefoner, men mannen nekade till alla anklagelser om att han skulle ha skjutit järven.

– Järven dog en naturlig död, hävdar mannen i Norrbottens-kurirens referat från domstolsförhandlingarna.

Mannens försvarare Jens Arnhof hävdade att järven dött efter ett slagsmål med ett annat djur, och anledningen till att 37-åring fanns på platsen var enbart att träna en unghund.

 

Järv, lo och björn

Under veckan fortsätter rättegången som ska pröva om åklagarens anklagelser om illegal jakt på järv, lodjur och björn, grovt vapenbrott, häleri och anstiftan till grovt jaktbrott.

Svensk Jakt har i flera artiklar beskrivit de misstänkta brotten.

Rättegången beräknas pågå under fyra dagar. Vittnen och omfattande teknisk bevisning kommer att läggas fram av åklagaren.

Utredningen har fått kritik av männens försvarare, som anser att bevisningen inte håller för en fällande dom.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev