Männen i den stora jakthärvan i Norrbotten är nu misstänkta för ytterligare grova jaktbrott. Foto: Lars-Henrik Andersson

Jakthärvan i Norrbotten kan bli den största i Sverige

Under utredningen av den stora jakthärvan i Norrbotten har det kommit fram fler misstankar om grova jaktbrott.

– I det beslagtagna materialet så har vi påträffat fler brott än vad de ursprungliga misstankarna omfattade. Det har lett till ett antal nya misstankar som vi utreder och där är vi inte riktigt klara än, säger miljöåklagare Christer B Jarlås till P4 Norrbotten.

 

Ytterligare bevis

I augusti 2016 slog ett 40-tal poliser till mot fem män i Norrbotten. Polisen beslagtog stora mängder material, allt från hundhalsband och så kallade trackers till datorer. Enligt åklagaren ska det finnas ytterligare bevis på illegal jakt på rovdjur i det beslagtagna materialet.

– Det är även såna fynd som gått till genetisk analys för att fastställa vad det är för djurarter, säger Christer B Jarlås.

 

Ovanligt stor omfattning

Enligt åklagaren handlar det om cirka fem nya brottsmisstankar, exakt hur många som kommer i åtalet kan justeras beroende på vilka provsvar utredarna får.

De fem männen är sedan tidigare misstänkta för grova jaktbrott, grova jakthälerier och grova vapenbrott. Det handlar om jakt på björn och järv i trakterna runt Morjärv och Vidsel.

Omfattningen av den misstänkta brottsligheten är ovanligt stor.

De misstänkta männen nekar till brott. En av dem har friats från misstanken om grovt jaktbrott men misstänks istället för grovt jakthäleri.

– Om allt kommer med i en lagföring så blir det ju ett av de största grova jaktbrotten som har lagförts i landet, om inte det största, säger Christer B Jarlås till P4 Norrbotten.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev