Samtliga riksdagspartier ville diskutera jakt- och viltvård när Jägareförbundet Dalarna höll årsstämma. Fr.v. Christer Gruhs, Jägareförbundet,
debattledare Jens Runnberg, Frida Holmgren (V), Ingemar Hellström (S), Richard Holmqvist (MP), Jonnu Jones (C), Jörgen Öhrström (L) Carl-Oskar Bohlin (M), Roy Uppgård (KD) och Robin Lund (SD). Foto:privat

Jaktens framtid oroar politiker

Under en paneldebatt på Jägareförbundet Dalarnas årsstämma fick samtliga närvarande riksdagspartier frågor om jakt, viltvård och rovdjur. Att urbaniseringen hotar den lokala jakten, viltinventeringar och viltvården framhölls av flera politiker.

Samtliga riksdagspartier hörsammade inbjudan om att få debattera inför årsstämman med Jägareförbundet i Dalarna den 7 april. Under en dryg timme frågades de åttas partiföreträdarna ut, dels av debattledaren Jens Runnberg, Dalarnas Tidningar, dels av ett 70-tal medlemmar från jägareförbundet.

– Vi visste inte om våra politiker var redo till en debatt inför höstens val, men det visade sig att inget parti ”vågade” missa chansen att få diskutera jakt- och viltvårdsfrågor. Det var förstås väldigt positivt, säger Ulf Berg, ordförande i Dalarnas jägareförbund.

 

Inte bara varg

Många i publiken hade säkert både önskat och förväntat att debatten huvudsakligen skulle handla om rovdjurstrycket. Men debattledaren lyckades skickligt fördela ämnena så att debatten blev bred och innehållsrik. Ingen deltagare i panelen behövde uppleva utanförskap.

Visst – rovdjursfrågan, det vill säga vargsituationen i Dalarna, väckte frågor både bland publiken och i panelen. Som till exempel sedan Frida Holmgren, (V), från Smedjebacken som ställde frågan varför jägare har så svårt att ta till sig siffror om vargpopulationens utveckling från oberoende forskare?

 

Oro för framtiden

Efter hand utvecklades dock debatten mer att fokusera på en annan fråga, nämligen den om vem/vilka som ska ansvara för jakten på landsbygden i framtiden. Flera politiker uttryckte farhågor när ungdomar väljer att bosätta sig i storstadsregioner.

Jonny Jones, Rättvik, (C), varnade för en utveckling med ”storstadsjägare” som endast har intresse av att delta i en veckolång älgjakt, men inget intresse för viltvård och inventeringsarbete under återstoden av året.

Utbildning av jägare, vapenhantering och eftersök av skadat vilt var andra frågor som väcktes under debatten.

 

Christer Gruhs

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev