När Svenska Jägareförbundet håller sin årsstämma i Kalmar passar länsförening och kretsar på att informera allmänheten om jakt och jägare då hela Stortorget ska gå i jaktens tecken. Foto: Martin Källberg, Kjell-Erik Moseid

Jakten och jägarna intar centrala Kalmar under årsstämma

När Svenska Jägareförbundet håller sin årsstämma i Kalmar första helgen i juni går hela stan i jaktens tecken. I varje fall får Kalmarborna som passerar Stortorget se jakten från dess bästa sidor då länsförening och kretsar satsar stort för att informera om jakt och jägare.

Birger Fransson håller i trådarna för den stora utställning om jakt som genomförs på Stortorget i Kalmar i samband med Svenska Jägareförbundets årsstämma. Foto: Privat

När allt är som vanligt, utan besvärande pandemier, cirkulerar Jägareförbundets årsstämmor runt om i landet, då länsföreningarna åtar sig att stå för arrangemanget.
Vanligtvis märker den breda allmänheten inte så mycket av evenemanget, men i Kalmar blir det annorlunda den 4 juni, då hela Stortorget ska gå i jaktens tecken.
– Vi tycker det är ett bra tillfälle att visa vad vi jägare gör och vad jakt är. Dessutom vill vi passa på att berätta om Jägareförbundets verksamhet, säger Birger Fransson som håller i trådarna för det offentliga programmet.

 

Vanlig plats

Arrangemanget genomförs av Jägareförbundet Kalmar län tillsammans med samtliga jaktvårdskretsar, samt några andra närstående organisationer. Kontakter har tagits med kommun och Polis för att få de tillstånd som krävs för att genomföra ett sådant omfattande program i centrala Kalmar.
– Men det ska inte vara några problem, sa polisen när jag ringde. Stortorget utnyttjas ofta till arrangemang av olika slag, bland annat av föreningar som vill demonstrera sin verksamhet. Jag har också varit i kontakt med räddningstjänsten då det kan bli fråga om öppen eld för kaffekokning, säger Birger Fransson.

Valberedningens arbete fortsätter

Imponerande program

Ännu är inte allt spikat, det kan tillkomma programpunkter, men så här långt har jägarna i Kalmarkretsarna åtagit sig en imponerande demonstration av jakt och jägare på Stortorget:

 • Knivtillverkning.
 • Konsten inom jakten.
 •  Fågelholkstillverkning för de yngsta.
 • Hundparader med beskrivningar om hur raserna används, hur de jagas in.
 • Veterinär som pratar hundar och sjukdomar.
 • Tema kustjakt om skarv, säl och sjöfågeljakt, visning av uppstoppade fåglar.
 • Älgskadefonden visar sin viltvagn och pratar viltolyckor, med mera.
 • NVR finns på plats för att berätta om eftersök av trafikskadat vilt.
 • Foodtruck på plats (Glada vildsvinet)
 • Jägarskolan. Studiefrämjandet och Jägareförbundet berättar om utbildningen.
 • Tatuerare visar sina arbeten med jaktmotiv.

 

Bra gensvar

Vidare har länsföreningen samlat in fina troféer från kron, dov och rådjur som kommer att smycka Kalmarsalen där stämman genomförs.
– Sådana är kanske inte så lämpligt att ha ute på ett torg, då många är rädda om sina troféer, men några horn kan säkert smycka något utställningstält på Stortorget, säger Birger Fransson.
Han har fått ett mycket bra gensvar från kretsarna, samtliga ställer upp för att visa jakt och jägare för allmänheten.
– Det kommer att märkas i Kalmar att det är något extra på gång med vår förbundsstämma. Ett utmärkt tillfälle att informera om jakt, säger Birger Fransson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev