Tålamodet är slut. Jägareförbundet vill göra vargen till en valfråga. Foto: Mostphotos & Ingemar Pettersson

Jägareförbundet vill göra vargen till en valfråga

Inför årets riksdagsval vill Svenska Jägareförbundet öka trycket på de politiska partierna i vargfrågan. Förbundets budskap: Tålamodet är slut.

Martin Källberg Publicerad 2 april 2022 - 08:15

I en ny kampanj sammanfattar Svenska Jägareförbundet sina fem viktigaste ståndpunkter i vargfrågan:

 

”Tålamodet är slut – för att…

• Vargstammen och koncentrationerna ökar
Förklaring: Trots ett riksdagsbeslut som innehöll löfte om minskade koncentration av vargarna och en begränsning av vargstammens storlek har såväl koncentrationerna som stammens storlek ökat.
• Beslutad vargpolitik genomförs inte
Förklaring: Det har gått åtta år sedan riksdagen bestämde hur vargförvaltningen ska fungera. Men beslutet har inte genomförts.
• Påfrestningarna för landsbygden är för stora
Förklaring: Allt fler på landsbygden tvingas uppleva att vargen inskränker deras liv och näringar.
• Det är alldeles för svårt att få skyddsjakt
Förklaring: Det krävs minst tre till fyra vargattacker på jakthundar innan skyddsjakt övervägs. Vem vill släppa sin hund när vargarna attackerat första gången?
• Sverige kan tappa beslutsrätten om vargen till Bryssel
Förklaring: EU-kommissionen och dess tjänstemän gör att Sverige inte vågar genomföra sin politik. Stammen växer. Blir vargarna för många riskerar Sverige att inte få minska stammen till 170–270 vargar.”

 

”Klockan är fem i tolv”

Mikael Samuelsson är ordförande i Jägareförbundets rovdjursråd. I en kommentar på Jägareförbundets hemsida säger han:

– Politiken har inte sett till att myndigheterna genomfört de intentioner som fanns i beslutet. De har låtit myndigheterna fatta egna beslut som ofta har lett till motsatsen. Det är därför vi vill få in vargen och vargförvaltningen i valrörelsen.

– Klockan är fem i tolv. Det är kort tid kvar till valet. Politikerna måste ge besked. Hur ska de få ordning på vargpolitiken? Vilka åtgärder tänker de vidta? Vårt tålamod är slut. Vi vill ha besked innan valdagen, säger Mikael Samuelsson.

 

Utvecklar för Svensk Jakt

För Svensk Jakt utvecklar Samuelsson resonemanget.

 

• Vad ska förbundet göra, konkret, för att få besked om var de politiska partierna står i den här frågan?

Mikael Samuelsson.

– Nationellt: möta och prata med politiker på alla nivåer både i politiken och inom förbundet. Vid alla aktiviteter, möten med länsbänkar, mässor, på torgmöten och i mataffären. På alla ställen där vi möts, planerat eller ej, från riksdagen till skjutbanan. Internationellt: i bland annat Bryssel för att påverka på EU-nivån, via FACE med flera.

 

• Vilka besked tror du att partierna kommer att ge?

– Det finns redan i dag en bred politisk majoritet för det som Jägareförbundet vill, så det är dags att gå från ord till handling. Detta genom ett riksdagsbeslut som tydligt anger riktningen för politiken och förvaltningen, och som sedan kan omsättas av regeringen – oavsett sammansättning – och sedan verkställas av Naturvårdsverket i förvaltningen.

 

Konkreta punkter

Mikael Samuelsson listar sju konkreta punkter där Jägareförbundet efterfrågar politisk handling:

• Ändra rapporteringen av gybs, från dagens 300 till ett intervall.

• Flytta rovdjursfrågorna från miljödepartementet till landsbygdsdepartementet – samla alla frågor på ett ställe.

• Ge Naturvårdsverket tydligare instruktioner: gå från att bevara till att förvalta. Gynnsam bevarandestatus för vargen är med råge uppnått.

• Samförvaltning av gränsreviren med Norge, samordning av jakt.

• Ta täten i EU och driva på, tillsammans med andra länder, att ändra vargens status från strikt skyddad till förvaltningsbar.

• Agera aktivt för att avsluta EU:s överträdelseärende gentemot Sverige. Om EU vill driva det till domstol – låt det ske, det skulle i så fall bara ge klarhet.

• Stärk viltförvaltningsdelegationernas inflytande i rovdjursfrågorna. Det stärker acceptansen på lokal nivå, hos de människor som är direkt berörda. Gör Sverige till det goda exemplet, ett föregångsland, även i förvaltningen av rovdjur.

 

• Vargfrågan har i årtionden skapat enorm frustration bland stora delar av den svenska jägarkåren. Om den enskilde jägaren vill vara med och påverka politiken i den här frågan, vad kan denne då göra?

– Genom att göra sin, och alla jägares, röst hörd. Genom att prata med sina politiker och andra som direkt berörs av den havererade vargpolitiken. Tillsammans blir vi starka och kan ge politikerna mod att faktiskt gå från ord till handling, så det blir skillnad för alla som i dag lever med konsekvenserna av den havererade vargförvaltningen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev