vapen

Svenska Jägareförbundet förste vice ordförande Torbjörn Larsson menar att det fortfarande finns finns några detaljer de vill ändra på.

Jägareförbundet vill ändra detaljer i förslaget

Jägareförbundet vill ännu inte andas ut. Det finns fortfarande skrivningar i förslaget som inte är bra.
– Tyvärr finns det några detaljer vi vill ändra på, säger Torbjörn Larsson, förste vice ordförande i Svenska Jägareförbundet.

EU-kommissionen, ministerrådet och ett utskott från parlamentet har kommit överens om innehållet i det förslag till vapendirektiv som ska läggas fram till parlamentet under våren.

– Vi är inte riktigt i mål ännu men Jägareförbundets och sportskyttarnas stora arbete har gjort stor nytta. De flesta osakliga och ogenomtänkta förslagen är borta, säger Torbjörn Larsson och fortsätter:

– När vi summerar allting ser vi att den otroliga insats som den samlade jägar- och sportskytterörelsen i Europa har lagt ned har gjort stor nytta. Utan vårt arbete hade förslagen sett helt annorlunda ut. Alla har varit överens om att kommissionen lade fram ett förslag som inte var färdigt och som inte borde ha lagts fram överhuvudtaget, säger Torbjörn Larsson.

 

En del jobb kvar

Han är inte helt nöjd med det slutliga förslag som nu presenteras.

– Det är bland annat otydligt om man för halvautomatiska jaktvapen – trots allt – kräver femårslicenser. Detta finns idag för pistoler och revolvrar men skulle öka den administrativa bördan ytterligare. Detta är både onödigt och dumt, säger Torbjörn Larsson.

Han berättar att det ännu inte går att andas ut.

– Vi kommer inte slå oss till ro nu och tycka det här jättebra. Vi kommer fortsätta bevaka frågan stenhårt. Men vi ska vara nöjda över vad jägarna åstadkommit. Att vi fått bort de sämsta förslagen är bra. Att vi även i framtiden kan använda halvautomater, ladda ammunition, byta kolvar på gevär, resa mellan länder, slippa obligatoriska läkarkontroller med mera är bra. Men det känns inte bra att man vill bygga upp mer administration. I baktankarna måste man nämligen ha med sig att de personer som drabbas är de som följer lagar – inte terroristerna.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev