Arkivfoto: Johnny Olsson

Arkivfoto: Johnny Olsson

Jägareförbundet Västmanland överklagar lojaktbeslut

En tilldelning på två lodjur är för lågt om målet för lodjursstammen ska nås. Det menar Jägareförbundet Västmanland.
Nu överklagar därför länsföreningen länsstyrelsens beslut till Förvaltningsrätten i Luleå.

Lodjuren i Västmanland är fler än det mål som länsstyrelsens viltförvaltningsdelegation beslutat om. Förra vinterns inventering visar att det fanns minst 5,5 familjegrupper av lodjur, vilket motsvarar cirka 30 lodjur.

Viltförvaltningsdelegationen i länet har beslutat om ett golv för lodjursstammen på tre årliga föryngringar samt ett förvaltningsmål på 4–5 familjegrupper.
Jägareförbundet Västmanland menar att länsstyrelsens beslut om jakt på två lodjur inte grundar sig på de förvaltningsplaner för stora rovdjur som beslutats av viltförvaltningsdelegationen.

Jägareförbundet skriver i sin överklagan: ”Länsstyrelsen och Jägareförbundet Västmanland är överens om att ett led i att skapa och bygga långsiktigt förtroende för lodjursförvaltningen är att verkställa den regionalt beslutade förvaltningsnivån. Jägareförbundet Västmanland menar dock att länsstyrelsen inte lever upp till denna intention i sitt beslut.”

 

Yrkar på fem lodjur

Jägareförbundet överklagar därför länsstyrelsens beslut till Förvaltningsrätten i Luleå. Förbundet yrkar på att länsstyrelsen ändrar sitt beslut och att jakt beviljas med fem lodjur. Jägareförbundet påpekar samtidigt i sin överklagan att det finns utrymme för jakt på åtta lodjur.

Läs överklagan här (pdf)

Fakta

Sedan tidigare har även Jägareförbundet Gävleborg överklagat länsstyrelsens beslut om jakt på fem lodjur i länet. Förbundet anser att 17 lodjur ska fällas i länet om förvaltningsmålet ska nås.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev