Det hävdar Torbjörn Larsson som i egenskap av Svenska Jägareförbundets och Nordisk jägarsamverkans ordförande deltog i en paneldebatt för International Council for Game och Wildlife Conservations (CIC) 65:e generalförsamling. Där deltog även Nicola Notaro, ansvarig tjänsteman för EU-kommissionens naturvårdsarbete. Torbjörn Larsson var tydlig i sin ståndpunkt att vargstammen måste förvaltas i de delar av EU där den nått gynnsam bevarandestatus. - Det finns ett stort behov av vargjakt i bland annat mellersta Sverige och södra Finland eftersom det nu förekommer påtagliga socio-ekonomiska konsekvenser. Vargarna påverkar landsbygden på ett alldeles för negativt sätt. Det gäller jakten, tamdjuren, värden av gårdar och mycket annat, sa Torbjörn Larsson under debatten. Han hade även ett samtal med Nicola Notaro angående Sveriges licensjakt där EU inlett ett överträdelseförfarande. Svenska Jägareförbundet har under de senaste åren ökat närvaron och insatserna på EU-nivå. - En hel del beslut i EU påverkar jakten. Då måste vi vara plats. Jag bedömer det som att våra insatser gör skillnad. Just nu flyttar vi fram våra positioner i bland annat den Europeiska jägarfederationen, FACE. Det gör att förståelsen ökar om den nordiska jaktkulturen. Det är nödvändigt om politiker och tjänstemän ska förstå att vår viltförvaltning är långsiktig, adaptiv och hållbar, säger Torbjörn Larsson, som vill se ett ökat stöd från svenska politiker och tjänstemän. -Den svenska modellen för vargjakt är bra och följer direktiven. Detta borde alla våra politiker kunna stå upp för, säger Torbjörn Larsson.

Vargstammen måst förvaltas genom jakt, och då måste vargens status i EU ändras från strikt skyddad till förvaltningsbar, anser Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson. Foto: Boo Westlund

Jägareförbundet: Vargstammen måste förvaltas

Vargstammen måste förvaltas. Vargens status i EU:s art och habitatsdirektiv måste anpassas till en föränderlig fauna, där vargen inte längre ska vara strikt skyddad utan förvaltningsbar.

Torbjörn Larsson, Svenska Jägareförbundets ordförande. Foto: Lars Nilsson

Det hävdar Torbjörn Larsson som i egenskap av Svenska Jägareförbundets och Nordisk jägarsamverkans ordförande nyligen deltog i en paneldebatt för International Council for Game och Wildlife Conservations (CIC) 65:e generalförsamling.

Där deltog även Nicola Notaro, ansvarig tjänsteman för EU-kommissionens naturvårdsarbete.

Torbjörn Larsson var tydlig i sin ståndpunkt att vargstammen måste förvaltas i de delar av EU där den nått gynnsam bevarandestatus.

 

Stort behov av förvaltning

– Det finns ett stort behov av vargjakt i bland annat mellersta Sverige och södra Finland eftersom det nu förekommer påtagliga socio-ekonomiska konsekvenser. Vargarna påverkar landsbygden på ett alldeles för negativt sätt. Det gäller jakten, tamdjuren, värden av gårdar och mycket annat, sa Torbjörn Larsson under debatten.

Han hade även ett samtal med Nicola Notaro angående Sveriges licensjakt där EU inlett ett överträdelseförfarande.

 

Gör skillnad

Svenska Jägareförbundet har under de senaste åren ökat närvaron och insatserna på EU-nivå.

– En hel del beslut i EU påverkar jakten. Då måste vi vara plats. Jag bedömer det som att våra insatser gör skillnad. Just nu flyttar vi fram våra positioner i bland annat den Europeiska jägarfederationen, FACE. Det gör att förståelsen ökar om den nordiska jaktkulturen. Det är nödvändigt om politiker och tjänstemän ska förstå att vår viltförvaltning är långsiktig, adaptiv och hållbar, säger Torbjörn Larsson, som vill se ett ökat stöd från svenska politiker och tjänstemän.

– Den svenska modellen för vargjakt är bra och följer direktiven. Detta borde alla våra politiker kunna stå upp för, säger Torbjörn Larsson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev