Årets begränsade vargjakt innebär att vargstammen sannolikt fortsätter att öka i Sverige. Nu kräver Jägareförbundet hårdare politisk styrning. Foto: Olle Olsson

Jägareförbundet: Nu måste politikerna ta tag i vargfrågan

Premium

Mikael Samuelsson, ordförande i Jägareförbundets rovdjursråd, anser att politikerna nu måste leda myndigheterna i rätt riktning i vargfrågan.

Mikael Samuelsson.

Besviken och kritisk. Så sammanfattar Mikael Samuelsson sina intryck efter att ha läst länsstyrelsernas vargjaktsbeslut.

– Jag är inte förvånad över dagens beslut men mycket besviken och kritisk till att vargförvaltningen fortsätter gå åt fel håll. Besvikelsen grundar sig i hur Naturvårdsverket och länsstyrelserna omsätter riksdagsbeslutet från 2013 i praktiken. Myndigheterna underpresterar när det gäller att följa riksdagsmålet att bland annat minska koncentrationen av varg, säger Mikael Samuelsson.

Han fortsätter:

– Nu måste politikerna ta tag i frågan och leda myndigheterna in på rätt väg så att de inte fortsätter köra vargpolitiken i diket hela tiden.

 

Begränsad vargjakt i sex revir

Högst 150 vargar

Mikael Samuelsson berättar att Jägareförbundet kommer fortsätta jobba med att försöka påverka politikerna i frågan, för att nå målsättningen så få vargar som möjligt, högst 150 vargar där riksdagsbeslutet om 170-270 vargar blir ett delmål.

Riksdagen beslutade 2013 att referensvärdet för gynnsam bevarandestatus hos den svenska vargpopulationen skulle ligga någonstans mellan 170–270 individer. Naturvårdsverket fick efter riksdagens behandling i uppdrag att bedöma vilket det exakta referensvärdet för varg skulle vara. Naturvårdsverket rapporterade att referensvärdet för vargpopulationen i Sverige ska vara minst 270 vargar.

Därefter gav regeringen i uppdrag till Naturvårdsverket att göra en uppdatering av analysen och kom 2015 fram till att det behövs 300 vargar för att vargstammen ska anses ha gynnsam bevarandestatus.

 

Jägareförbundet ville se en högre avskjutning för att vargstammen inte ska fortsätta öka i landet. Foto: Olle Olsson

Ökad avskjutning

Jägareförbundet hade i år föreslagit licensjakt på 100 vargar för att minska ökningen. Men det blev alltså totalt 33 vargar som får fällas under kommande vinter.

– Vargstammen kommer nu fortsätta öka. Vi kommer ha fler vargar nästa år. Riksdag och regering behöver ställa sig frågan: Varför följs inte demokratiskt fattade beslut?

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev