Jägareförbundet vill att reglerna för småskalig försäljning av vildsvinskött ska ses över.

Jägareförbundet: Låt jägarna sälja vildsvinskött

Svenska Jägareförbundet vill att allmänheten ska få bättre tillgång till vildsvinskött, men för att komma dit behövs ändrade regler.

Svenska Jägareförbundet vill att småskalig försäljning av vildsvinskött direkt från jägarna ska bli tillåtet.

– Vi jägare känner ett ansvar att tillsammans med markägare och arrendatorer få ner omfattningen av vildsvinsskadorna och då är ett ändrat regelverk för försäljning av vildsvinskött ett bra verktyg, säger Torbjörn Larsson, ordförande i Svenska Jägareförbundet i ett pressmeddelande.

 

Finns fungerande system

I Tyskland finns ett fungerande system som mycket väl kan fungera även i Sverige. Det innebär att köttet trikintestas hos godkänt laboratorium och att det sedan finns spårbarhet varifrån det kommer. Samt att jägarna certifieras med en utbildning som säkerställer att köttet är rätt hanterat.

– Viltkött är ett av våra mest klimatsmarta livsmedel, men för att få ut mer till konsumenter behövs enklare regler, som vid försäljning av till exempel älg, hjort och rådjur. Med enklare regler slipper jägarna långa bilkörningar till vilthanteringsanläggningar som ofta är dyrare än betalningen för köttet, vilket idag avhåller jägarna från att både fälla och sälja vildsvin, säger Torbjörn Larsson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev