Svenska Jägareförbundet vill att utredningen gör en omstart. Foto: Lars-Henrik Andersson & Martin Källberg

Jägareförbundet kräver omstart av renmarksutredningen: ”Detta är beklagligt”

Premium

Kritiken växer mot renmarksutredningen. Nu höjs röster för en omstart av utredningen som bland annat ska titta på vem som har jakträtt på statens marker ovan odlingsgränsen och på renbetesfjällen.

Renmarksutredningen, som ska ge svar på vem som har jakträtt på statens marker ovan odlingsgränsen och på renbetesfjällen, skissar på tre framtida modeller. Ordförande för utredningen, Eric M Runesson, har nyligen sagt i media att övervägande skäl talar för att alla samebyar i Lappland kommer att kunna visa att de har samma ensamrätt att upplåta jakten som Girjas sameby.

Tre skisser

Runesson har presenterat de tre idéskisserna till lagförslag för den parlamentariska gruppen, dock inte hos expertgruppen. Något som han fått kritik för av bland andra Jägareförbundet, Norrbottens kommuner och Lantbrukarnas riksförbund, LRF.
Eric M Runesson har dock i en debattartikel i NSD avfärdat kritiken:
”Experterna utses inte för att ge den myndighet eller den intresseorganisation som de kan råka tillhöra särskild insyn i arbetet. Inte heller syftar expertrollen till att öppna särskilda möjligheter för vissa att driva en egen politisk linje. Att alla berörda myndigheter och intresseorganisationer kan göra sig hörda på ett rättvist sätt säkerställs genom ett senare remissförfarande.”

Kräver omstart

Jägareförbundet går nu vidare i kritiken och kräver en omstart av renmarksutredningen.
– Tyvärr verkar utredningen inte landa i förslag som ligger i linje med uppdraget, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Peter Eriksson i ett uttalande på Jägareförbundets hemsida.

Han fortsätter:
– Vi känner inte att utredningen har tagit hänsyn till lokalbefolkningen, andra samiska intressen än renskötseln eller andra grupper. I stället för att hitta lösningar verkar utredningen vara på väg att föreslå något som kommer att skapa konflikter mellan människor. Detta är inte bra.

I samexistens

Svenska Jägareförbundet vill se en lösning där renskötseln och andra intressen ska samexistera och att det ska finnas ett rättssäkert system för jakt- och fiskeupplåtelser.

Peter Eriksson. Foto: Martin Källberg

– När utredaren nyligen valde att presentera tre idéskisser till lagförslag, utan att förankra dessa med expertgruppen, blev det tydligt att vi är långt ifrån en lösning som kan accepteras av alla intressen. Detta är beklagligt, eftersom vi behöver ett system som tydliggör hur vi ska samverka och visa varandra hänsyn. För oss är det självklart att renskötsel, jakt och fiske kan samverka – om parterna bara vill och staten har det yttersta ansvaret, säger Peter Eriksson.

Kontaktat regeringen

Svenska Jägareförbundet, Sportfiskarna och Lantbrukarnas riksförbund har nu skrivit till regeringen och påtalat att utredningen har många brister.
– Bristerna i utredningen är så omfattande att det behövs åtgärder, säger Peter Eriksson, som anser att hela utredningen behöver starta om – med nya och tydligare direktiv.
Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) säger så här om att ge utredningen nya direktiv:
– Vi ser över alla pågående utredningar och tittar på bland annat direktiven, men jag har inget nytt att säga just nu.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev