Jägareförbundet anser att jägarna ska kunna fylla sina vapenskåp upp till sex vapen utan att behöva motivera behovet av femte och sjätte vapen. Foto: Jan Henricson

Jägareförbundet har flera förslag till enklare vapenlag

Jägareförbundet ser positivt på delar i regeringens vapenutredares förslag del 2 som lades fram i somras. Men det finns också sådant som kan bli bättre, utan att samhällets säkerhet äventyras. Det framgår av förbundets remissvar som nyligen skickats till regeringen.

Vapenutredaren Kazimir Åberg har regeringens uppdrag att utreda hur EU:s reviderade vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Han ska också föreslå förenklingar i lagstiftningen som ska minska byråkrati, som polisens långa handläggningstider, samtidigt som den allmänna säkerheten bibehålls.

I det sammanhanget har Svenska Jägareförbundet framfört flera förslag, bland annat att auktoriserade vapenhandlare ska ha möjlighet att ställa på och av vapen när en jägare byter inom samma vapenklass.

Jägareförbundets jurist Ola Wälimaa. Foto: Jan Henricson

– Just det säger utredaren nej till, och föreslår istället en automatiserad licenshantering i okomplicerade tillståndsärenden. Vi tillstyrker det förslaget, men då måste det till en skarpare skrivning än vad som är i utredningen, kommenterar Jägareförbundets jurist Ola Wälimaa som tillsammans med generalsekreterare Bo Sköld undertecknat förbundets remissvar.

 

Enskilda jägare söker

Enligt utredaren ska den automatiserade hanteringen vara förbehållen ansökningar som skickas in av vapenhandlare. Men förbundet ser ingen anledning att begränsa det till dem.

– Tvärt om. Det är ju den enskilde jägaren som är sökanden, och vilken som skickar ansökan kan inte ha någon betydelse, säger Ola Wälimaa.

I remissvaret kritiserar Jägareförbundet utredningen för att inte lägga skarpa förslag som ställer krav på polisen att genomföra en automatiserade hantering.

– Vi menar att det måste till tydliga krav om när ett sådant system ska vara i drift, samt hur många dagar det ska ta innan den sökanden har sin licens. Det borde kunna gå med vändande e-post om den elektroniska ansökan är ifylld korrekt, och om inte varningsklockorna ringer när polisens olika register samkörs i samband med förfrågan, säger Ola Wälimaa.

 

Slopa motivering

Jägareförbundet föreslår också att den motivering som jägarna måste lägga fram för att få femte och sjätte vapen i vapengarderoben slopas.

– Beslutet om motivering kom till i en annan tid. Viltstammarnas förändring har gjort att jägarnas behov av fler vapen än fyra har ökat, bland annat genom vildsvinsstammens tillväxt, säger Ola Wälimaa som också pekar på att utvecklingen för björn, dov och kron påverkar vapenbehovet.

I remissvaret skriver förbundet att samtidigt som jägarnas normalbehov av vapen har ökat, bidrar kravet på motivering sannolikt till att handläggningstiderna blivit längre:

”Samtidigt är jaktvapen inte begärliga i kriminella kretsar och stjäls i väldigt liten utsträckning. (…) Samhällsvinsten är således försumbar med dessa regler och förlusterna större i form av längre handläggningstider.”

 

Tolv vapendelar

I remissvaret kritiserar också Jägareförbundet utredningen för att binda tillståndspliktiga vapendelar till enskilda vapen. Inledningsvis föreslog förbundet att tolv tillståndspliktiga vapendelar, som pipor och slutstycken, skulle få innehas utan särskild motivering.

– Vi ser flera vinster med vårt förslag som vi håller fast vid, säger Ola Wälimaa. Utredarens förslag kan leda till att en jägare skaffar flera kompletta skjutvapen istället för till exempel flera pipor till samma vapen. Visst, det finns jägare som önskar flera kompletta skjutvapen, men vårt förslag ger jägaren möjlighet att istället skaffa flera pipor utan att det för den skull blir fler vapen, säger Ola Wälimaa.

 

Enklare sätt

Jägareförbundet resonerar i sitt svar också kring instickspipor och vilka begränsningar utredarens förslag innebär, genom att utgå från vilka gastryck skilda kalibrar ger i de olika vapenklasserna.

Förbundet anser att det inte finns något koppling mellan om ett vapen är lämpligt att förses med instickspipa och den klassificering av kulvapenkalibrar som Naturvårdsverket beslutar om. Man menar att det finns enklare sätt att avgöra den saken.

Hela Jägareförbundets remissvar kan laddas hem genom att klicka här, remissvar Vapenutredningen del 2.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev