HLR-utbildningen är en hörnsten i satsningen Vård i det vilda. Blivande instruktörer från Jägareförbundet Syd tränar på pedagogiken. Emil Torstensson övervakar när Jenny Berglind, Marie Berglind, Sylvia Larsson och Sten Ericsson förbereder hjärt- och lungräddningen. Foto: Jan Henricson

Jägare vårdar i det vilda

När Jägareförbundets och Kennelklubbens projekt Vård i det vilda avslutas om tre år ska upp emot 5.000 personer ha genomgått utbildningen. För att klara det behövs instruktörer, och i vinter utbildas en mängd sådana runt om i landet.

Att minska lidande och rädda liv. Det är de yttersta målen med projektet Vård i det vilda som nu rullat igång på allvar efter en tid av planering.

Meningen är att upp mot 5.000 medlemmar i Jägareförbundet och Kennelklubben ska ha genomgått den sju timmar långa utbildningen inom de tre år projektet varar.

– Att så många människor med livräddande och skadelindrande kunskaper kommer ut i jaktlagen gör skillnad. Jägare vistas på platser där det är långt till vård, och dit det ofta är besvärligt att ta sig för ambulanspersonal. Att de som finns närmast kan ge en adekvat första hjälp och även göra livräddande åtgärder är oerhört viktigt, säger Mats Gezelius, projektledare för Vård i det vilda.

 

Projektledaren Mats Gezelius åker land och rike runt för att utbilda instruktörer i Vård i det vilda. Här visar han hur ett bandage på en hundtass kan läggas. Foto: Jan Henricson

Vill hjälpa till

Intresset för projektet är stort. Mats Gezelius har genomfört instruktörsutbildningar i Jägareförbundets regioner norr, mitt och syd, och det har inte varit svårt att få intresserade jägare till kurserna.

– Vi vet att intresset ute bland jägarna är stort. Det finns en grundläggande vilja hos oss människor att hjälpa till när någon råkar illa ut. Om vi då kan lära ut kunskaper som gör att den som ska hjälpa känner sig trygg med vad han eller hon gör betyder det väldigt mycket, säger Mats Gezelius.

Kursen ska ge deltagarna kunskaper så att de kan göra akuta insatser för både människa och hund, till dess ambulans anländer eller till att hunden kommer till veterinär.

I det ingår att för hundens del exempelvis kunna lägga tryckförband för att stoppa blodflöde eller ett tassbandage för att skydda söndertrasade klor.

 

Inga nybörjare

I den del som rör människan är utbildningen i hjärt- och lungräddning en hörnsten och alla som genomgår Vård i det vilda får även en HLR-utbildning enligt HLR-rådets riktlinjer.

När Svensk Jakts utsände besökte utbildningen på Skedhult utanför Eksjö i Jönköpings län, var de blivande instruktörerna i full färd med att träna på pedagogiken i HLR-delen av Vård i det vilda.

Det märktes på diskussionerna att det inte var några nybörjare som samlats. Där fanns läkare, sjuksköterskor, veterinärer och undersköterskor. Enligt Mats Gezelius är inte det någon slump. I sökandet av instruktörer har det varit meriterande med grundläggande kunskaper, men inte något krav.

– Alla kan göra skillnad och förmedlandet av denna kunskap är det som är viktigt, säger han.

 

En samhällsvinst

De blivande instruktörerna var positiva till satsningen:

– Otroligt viktigt för jägarna. Att det finns lagmedlemmar som har bra kunskaper om första hjälpen skapar en trygghet för en grupp människor som vistas på avlägsna platser, sa Emil Torstensson som ska vara instruktör i Kronobergs län.

Mattias Johansson från Skåne såg det bredare än så:

– Ett klart lyft för säkerheten i jägarkåren men också en stor vinst för samhället. Jägare är aktiva människor som finns inte bara i skogen utan också i många andra sammanhang. Att samhället i stort får ut 5.000 personer som kan göra insatser vid hjärtstillestånd kommer att rädda liv, det är jag övertygad om.

Christina Gevert lär ut steg 1 i hjärt- lungräddning till blivande instruktören Angelica Johansson. Foto: Jan Henricson

Särskilt framtagen bok

Utbildningens innehåll har kvalitetssäkrats av läkaren Rickard Ånell och veterinär Jonas Malmsten. De som går kursen får med sig ett särskilt kit med ett hemostatiskt förband, som utöver att fungera som förband även innehåller ämnen som gör att blodet koagulerar snabbare. Förbandet är godkänt att använda på både människa och hund.

– Utöver det finns diverse förbandsmaterial för tryckförband, med mera. Bland annat sådant som kan anläggas på en hund oavsett var skadan sitter. Ett instruktionskort med beskrivning och prioritering för hur en skada ska tas om hand finns också med, liksom boken Vård i det vilda som är särskilt framtagen till utbildningen, berättar Mats Gezelius.

Kursdeltagarna kan också köpa en keps med texten Vård i det vilda. Att det finns jägare med en sådan på huvudet vid samlingen på morgonen är förstås en trygghetsskapande signal till medlemmarna i jaktlaget.

 

Snabba anmälningar

Mats Gezelius har genomfört utbildningar av instruktörer i Lycksele, Västerås och nu senast i Eksjö. Ett uppsamlingsheat planeras också. Det kommer sannolikt att hållas på Öster Malma.

– Vård i det vilda har fått ett positivt mottagande. Vi är mycket nöjda med gensvaret. Vi vet att intresset är stort ute bland medlemmarna i Jägareförbundet. Det märks inte minst genom att de som gått instruktörsutbildningen redan har fått anmälningar från de som vill genomgå kursen, säger Mats Gezelius.

Blivande instruktörer för vård i det vilda i Jägareförbundet Syds länsföreningar samlade på Skedhult. Bakre raden från vänster: Sten Ericsson, Skåne, Leif Granquist, Kronoberg, Carl Dahlöf, Västra Götaland, Peter Nilsson, Blekinge. Mellersta raden från vänster: Jenny Berglind, Kalmar, Christina Gevert, Skaraborg, Angelica Johansson, Skaraborg, Sylvia Larsson, Skåne. Främre raden från vänster: Ninni Andersson, Västra Götaland, Marie Berglind, Jönköping, Else Ammentorp, Västra Götaland, Mathias Johansson, Skåne, Emil Torstensson, Kronoberg. Foto: Mats Gezelius

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev