Jörnjägarna Krister Olofsson, Patric Smedh och Tomas Liljegren vid en av de höbalar som körts ut i skogen för att hålla kvar älgarna i området. Foto: Lars-Henrik Andersson

Jägare räddar älgar med hjälp av höbalar

Det började med bilder i sociala medier på tågdödade älgar längs stambanan. Det fick jägare i Jörns jaktvårdskrets att starta ett räddningsprojekt.

I början av veckan lade en kompis till Tomas Liljegren, ordförande i Jörns jaktvårdskrets, ut bilder på överkörda älgar längs järnvägsspåret.

– Han jobbar vid järnvägen och var ute för att ta bort älgkropparna från spårområdet. Det såg ganska makabert ut, berättar Tomas Liljegren.

 

Här har tåget kört på älg. Över området cirkulerar korpar. Bilden är tagen vid en järnvägsövergång. Foto: Lars-Henrik Andersson

Samtidigt ringde eftersöksjägaren Krister Olofsson till Tomas. De var eniga om att det nu var dags att försöka göra en räddningsinsats och stoppa älgarna från att vandra upp på järnvägsspåret och vägarna.

 

Med skoter och kälke

Åtta älgar hade då blivit överkörda av tåget och fem av fordon på närliggande vägar.

– Jag tog en diskussion med vår kassör i kretsen eftersom jag visste att vi hade ett ekonomiskt utrymme för att kunna köpa in några höbalar. Vi bestämde därefter att kretsen ska stå för utfodringen, säger Tomas Liljegren.

 

Krister Olofsson sätter upp en åtelkamera vid höbalen medan Patric och Tomas kollar spåren efter de älgar som varit fram vid foderplatsen. Foto: Lars-Henrik Andersson

Krister Olofsson lyckades sedan få tag på 18 höbalar som transporterades till hans gård i onsdags. Därefter har jägarna med hjälp av skoter och kälke kört ut höbalarna i skogen där älgarna uppehåller sig.

– Vi skrev även om detta på kretsens Facebooksida där vi frågade om någon ville bidra, antingen med pengar eller med arbetskraft. Inlägget fick stor spridning och man blir ju tårögd över allt engagemang från människor. Hittills har vi fått in 20.000 kronor. En del av de pengarna har vi använt till att köpa in foder till rådjur, berättar Tomas Liljegren.

 

Följde med ut

Svensk Jakt följde med jägarna ut i skogen i närheten av Älgträsk strax utanför Jörn, där de placerat ut höbalar. Älgarna har redan hittat fram till höbalarna, kunde vi snabbt konstatera. Vi såg spår i snön och lite längre fram i ungskogen såg vi fyra älgar, därefter ytterligare en grupp på tre till fyra älgar.

 

En grupp älgar uppehåller sig nära foderplatsen. Foto: Lars-Henrik Andersson

– De verkar ha samlats här och det är bra att de hittat höbalen, säger Krister Olofsson.

Hittills har jägarna placerat ut höbalar på tre ställen, Nu hoppas Krister Olofsson och de övriga jägarna att älgarna blir kvar i området och inte vandrar ut mot vägar eller järnväg.

– Vi kommer sätta ut balar på fyra till fem platser.

 

Kliver över

Krister Olofsson berättar att snödjupet och snödrev gjort att älgarna inte har några problem med att kliva över viltstängslen.

– Stängslen går på vissa ställen bara 30–40 centimeter över snön.

I Vännäs i Västerbotten erbjuds nu viltvårdsområden och jaktlag höbalar utan kostnad för att kunna stödutfodra älgar och rådjur.
Det är länsstyrelsen som bidragit med pengar och även Jägareförbundet genom Vännäs jaktvårdkrets som fått en större mängd höbalar, rapporterar SVT Västerbotten.

 

På vissa ställen täcker nästan snön viltstängslen. För en älg är det inga problem att ta ett kliv över, och vips befinner den sig då på järnvägsspåret. Foto: Lars-Henrik Andersson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev