Länsstyrelsen i Västerbotten genomför en björninventering i samband med årets björnjakt i länet. Foto: Kenneth Johansson

Jägare inventerar björnstammen under höstens jakt

I samband med höstens björnjakt ska björnstammen i Västerbotten inventeras. Spillning från björnar ska samlas in och analyseras för att se om björnstammen har ökat i länet, och jägarnas medverkan är mycket viktig för ett bra resultat.

Björnstammen i Västerbotten har inventerats vid tre tidigare tillfällen. Vid den senaste inventeringen 2014 fanns det cirka 360 björnar i Västerbotten. Den inventeringen visade att björnstammen ökat från den första inventeringen 2004, då det fanns cirka 300 djur i länet.

Här fanns hanbjörnarna vid den senaste inventeringen. Källa: Länsstyrelsen i Västerbotten

Stabil stam

Länsstyrelsen gör bedömningen att stammen legat relativt konstant under senare år, men att den inom länet från 2009 och framåt har minskat i Dorotea, Malå, Sorsele och Åsele kommuner samtidigt som det har skett en ökning i Bjurholm, Nordmaling, Skellefteå, Storuman och Vännäs.

Hanarna är relativt jämt fördelade medans honorna främst finns längs den södra länsgränsen mot Jämtland, i Vilhelmina och Storuman.

Björnstammen har ökat i kustlandet och minskat i fjällområdet.

Honorna hittades i större omfattning nära länsgränsen mot Jämtland. Källa: Länsstyrelsen i Västerbotten

Jägarnas insats  viktig

Inventeringen och beräkningen bygger på den så kallade ”fångst-återfångst-metoden” som ger en uppfattning av stammens storlek med relativt stor precision. För att nå rätt resultat är det viktigt att ha spillning från många individer med en bra geografisk fördelning över hela insamlingstiden.

Inventeringsperioden börjar i samband med björnjakten den 21 augusti och pågår fram till den 31 oktober. Länsstyrelsen kommer att dela ut insamlingsrör och analysen genomförs av Naturhistoriska riksmuséet. Resultatet ska vara klart våren 2020.

Mera information om inventeringen finns här.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev