Kanadagäss. Foto: Kenneth Johansson

Jägare får svara på enkät om gåsförvaltning

Gässen blir fler i Sverige och det ställer nya krav på viltförvaltningen. Därför skickas en enkät ut till slumpvis utvalda jägare.

Många intressegrupper berörs på olika sätt av de ökande gåsstammarna. Hur tycker de att förvaltningen fungerar i dag och hur kan förvaltningen förbättras? För att svara på en del av av dessa frågor har forskare från ett större tvärvetenskapligt gåsprojekt skickat ut en enkät till slumpvist utvalda jägare i Sverige.

Louise Eriksson.

– Vi hoppas att vi med hjälp av enkäten ska kunna kartlägga hur jägare ser på gässen, gåsjakt och hur gåsförvaltningen fungerar. Våra tidigare enkäter har riktat sig till lantbrukare och ornitologer och nu vill vi veta vad jägarna tycker, säger Louise Eriksson, forskare vid Umeå universitet.

 

Brett projekt

Forskningsprojektet jobbar med gåsförvaltningsfrågor brett och försöker kartlägga allt från gåsflyttning och skadeproblematik till de mänskliga faktorerna. Inom projektet finns allt från biologer till miljöpsykologer som samarbetar för att bättre förstå hur gåsförvaltningen kan förbättras på olika plan.

 

”Lite udda”

Johan Månsson.

– Jägarnas inställning spelar en stor roll för hur det fungerar i dag och en ökad förståelse för jägarnas villkor behövs. Jag är själv jägare och inser att många kan uppfatta vissa frågor som lite udda, men det finns en tanke med alla frågor, säger Johan Månsson, viltforskare vid Grimsö forskningsstation vid SLU.

Projektet har pågått i några år och ska avslutas under år 2023. Finansieringen kommer från Naturvårdsverket och Svenska Jägareförbundet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev