Flera organisationer och föreningar som inte är upptagna på listan över remissinstanser har ändå passat på att tycka till om regeringens fjälljaktsförslag. Foto: Kjell-Erik Moseid

Jägareförbundet Norrbotten är kritiskt till Girjas samebys beslut att senarelägga försäljningen av jaktkort på samebyns marker. Foto: Kjell-Erik Moseid

Jägarbas i Norrbotten kritisk till Girjas beslut

Premium

Birgitta Isaksson, ordförande för Jägareförbundet Norrbotten är kritisk till att Girjas sameby skjuter upp jaktkortsförsäljningen till den 15 september, särskilt med tanke på ett lägre jakttryck då bara norrbottningar får lösa jaktkort.
Samebyns ordförande Matti Blind Berg menar dock att senarelagt startdatum är nödvändigt med hänsyn till renskötseln.

Som Svensk Jakt tidigare berättat så kommer det inte vara möjligt för norrbottningarna att köpa jaktkort på nio av Girjas tio jaktområden förrän i mitten av september.

Kraftiga inskränkningar i småviltjakten i Girjas sameby

Birgitta Isaksson.

– Jag tycker det är jättetrist. Speciellt eftersom jakttrycket kommer vara lägre när det bara är norrbottningar som får jaga på Girjas områden. Girjas har hållit det man lovat att lokalbefolkningen ska få företräde, men varför inte låta dem jaga från den 25 augusti? undrar Birgitta Isaksson.

Hon berättar också att hon varit i kontakt med de jägare som gör ripinventeringar och som uppgett att renarna inte verkar bli störda.

– Att fågelhundarna stör renarna och att hundarna skulle se renen som ett bytesdjur är inga hållbara argument. De vana fjälljägarna håller sig borta från renarna, säger Birgitta Isaksson.

Löftet om förtur till lokala jägare menar hon blir ganska ihåligt när samebyn skjuter fram jaktkortsförsäljningen till mitten av september.

– Förra året fick vi snö redan 15 september. Sedan ser man ju fram mot den 25 augusti, det är som julafton för de som jagar med hund på fjället, säger Birgitta Isaksson.

 

Vill inte ha jakt

Matti Berg.

Enligt Matti Blind Berg har samebyn tagit beslutet om att skjuta fram jaktkortsförsäljningen på grund av att man vill att renen ska ha betesro. Han berättar också att sarvslakten brukar genomföras runt den 12 september och för att inte skapa merarbete för renskötseln så vill samebyn att det inte pågår någon småviltjakt i området då.

– Vi har även fått positiva kommentarer från lokala jägare som menar att ripan är mer utvuxen i mitten av september.

 

Har ni upplevt att jakttrycket minskat sedan utländska jägares möjlighet att köpa jaktkort senarelades?

– Nej, vi har inte märkt av något lägre jakttryck, säger Matti Berg som menar att jakten nu förskjutits till områden som är extra känsliga med hänsyn till renskötseln.

 

Kommer ni sälja guidade jaktturer från den 25 augusti?

– Nej, det blir nog varken före eller efter den 15 september några guidade jaktturer i vår regi, säger Matti Berg.

 

Kommer ni utvärdera senareläggningen av jaktkort till nästa år?

– Ja, vi kommer nog att göra en löpande utvärdering. Men det behövs nog minst ett par säsonger för att kunna se förändringar i renens beteende, säger Matti Berg.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev