Hanvargen sövdes från helikopter den 14 november och flyttades till trakten av Kongsvinger i Norge. Foto: Statens naturoppsyn/Miljödirektoratet

Invandrad varg tillbaka i ”ulvesonen” på egna ben

Den 14 november i fjol sövdes och gps-märktes en varg i Norge som bedöms vara genetiskt viktig. Den flyttades till den norska vargzonen som gränsar till Värmland. Det tog inte lång tid innan vargen hade vandrat tillbaka till renskötselområdet i Engerdal där den märktes.

Vargen har inte slagit sig till ro längre än 14 dagar i samma område. Som längst höll den sig i månadsskiftet januari-februari i fjället i Rendalens kommun, som ligger bara några få mil från renområdet i Engerdal.

 

Skyddsjakt avslogs

Skador på ren konstaterades och Miljødirektoratet fick in ansökningar om skyddsjakt. Dessa avslogs, myndigheten övervägde däremot en ny flytt av vargen. Men den 12 februari började vargen röra sig söderut och har därefter befunnit sig i den så kallade ulvesonen. Den har även besökt Sverige.

 

Kartan visar vargens förflyttningar mellan 15 januari och 1 mars. Källa: Miljødirektoratet

Den 1 mars var vargen tillbaka i Kongsvingertrakten, där de norska myndigheterna gärna vill ha den. Och detta utan att behöva söva och flytta den på nytt.

– Vi har per i dag inte information som säger att vargen har slagit sig till ro och etablerat sig, men vi hoppas att det sker i löpet av våren, säger Knut Morten Vangen, Miljødirektoratet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev