Hanvargen som vägde 42 kilo sövdes från helikopter på torsdagen och flyttades till trakten av Kongsvinger i Norge. Foto: Statens naturoppsyn/Miljödirektoratet

Invandrad varg flyttas i dag

TEXTEN HAR UPPDATERATS. På torsdagsförmiddagen sövdes den ”genetiskt viktiga” varg som befunnit sig i Engerdal, Norge, från en helikopter. Nu söker Miljödirektoratet efter en plats att sätta ut vargen, där den inte kan ställa till skada för renskötseln.

Enligt Miljödirektoratet är det en hanvarg som kommer från Finland eller Ryssland. Man vill därför skydda den under licensjakten som startar den 1 december i Norge.

– Den ska flyttas till ett område centralt i vargzonen och vi jobbar nu med att hitta en lämplig plats. Den måste flyttas så snabbt som möjligt, det handlar om timmar innan den måste väckas, sa Knut Morten Vangen, chef för Miljödirektoratets viltsektion, till Nationen på torsdagseftermiddagen.

 

Uppdatering

Miljödirektoratet rapporterade på torsdagskvällen följande på sin hemsida:

Oppdatering kl. 21.45 torsdag kveld: Flyttingen er nå gjennomført og ulven ble sluppet fri omtrent kl 19.00 i området Varaldskogen øst i Kongsvinger kommune. Merking og transport av ulven foregikk uten problemer.

Här släpptes hanvargen enligt norska Miljödirektoratet. Karta: Google

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev