I Västmanland bedömer länsstyrelsen att utrymmet för vargjakt är för litet. Foto: Olle Olsson

Jägare i Tunabygdens jaktvårdskrets la ner 700 mantimmar för att avliva den närgångna vargen i Borlänge, men länsstyrelsen kommer inte att betala någon ersättning. Nu har flera insamlingar startats för att stötta jägarna. (Foto i hägn) Foto: Olle Olsson

Insamling till jägare som avlivade varg i Borlänge

Länsstyrelsen i Dalarna ersätter inte jägarna som deltog i skyddsjakten på en närgången varg i Borlänge. Då träder istället flera privatpersoner in och engagerar sig. På några dagar har Tunabygdens jaktvårdskrets fått in tusentals kronor.

Länsstyrelsen i Dalarna kommer inte att ersätta jägarna som deltog i skyddsjakten för faktiska kostnader, och inte heller för förlorad arbetsinkomst. Det har fått många privatpersoner att reagera, och även att agera.

 

Varg i Dalarna skjuten på skyddsjakt

Många är engagerade

I slutet av veckan startades flera insamlingar till Tunabygdens jaktvårdskrets, där samtliga jägare som deltog i skyddsjakten är medlemmar.

Enligt Dalarnas Tidningar har det under några dagar kommit in 8.626 kronor.

– Många verkar vara väldigt tacksamma över att vi engagerade oss, vi har fått ett oväntat stort stöd, säger Tony Johansson som startade en av insamlingarna i en kommentar till tidningen.

Han var själv delaktig i jakten. Jaktlaget har räknat ut att man la ner cirka 700 mantimmar för att avliva vargen.

– Vi var många som jobbade väldigt intensivt med det här. Vi hade inte räknat med så mycket pengar, men rent symboliskt känns det viktigt, säger Tony Johansson.

 

Samhällsnytta

Röster höjs också för att Borlänge kommun ska ta ett initiativ.

– Det har varit väldigt tyst från kommunens sida, trots att det var Borlängebor som var drabbade av vargen, säger Berit Eriksson, sekreterare i Tunabygdens jaktvårdskrets.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev