Publicerad 22 oktober 2019 - 19:39

Foto i hägn: Olle Olsson

Avslår jägares ansökan om skyddsjakt på dalavarg

Det blir ingen skyddsjakt på varg i Rättviks kommun. Detta eftersom länsstyrelsen Dalarna avslår Rättviks jaktvårdskrets ansökan om skyddsjakt. Och i ett område som man tidigare ansåg vara vargtomt finns det, enligt myndigheten, nu ett vargrevir med årsvalpar.

Under hösten har det inträffat tre vargangrepp på hundar i området. Den 8 september angreps och skadades en jakthund vid Södra Ockran i Rättviks kommun. Den 6 oktober angreps och skadades en jakthund vid Gäddtjärnen i Rättviks kommun. Den 9 oktober angreps en drevervalp vid Kurberget i Falu kommun. Hunden fick avlivas till följd av sina skador.

Samtliga angrepp på hundarna har orsakats av varg.

Den 14 oktober dokumenterades dessutom ett angrepp på får i Linghed, Falu kommun.

 

Kretsen vill ha skyddsjakt

Rättviks jaktvårdskrets ansökte därför om skyddsjakt på en varg. Jaktvårdskretsen menar att attackerna inträffat i ett område där myndigheterna anser att varg inte uppehåller sig, vilket således inte riskerar att ”fel” individ fälls.

Jägare ansöker om skyddsjakt på dalavarg

Men någon skyddsjakt blir det inte. Dessutom uppger länsstyrelsen att det numera finns ett vargrevir i området och att det dessutom inträffat en föryngring i reviret tidigare i år.

Länsstyrelsen Dalarna uppger i sitt avslag att myndigheten har ”kännedom om att det i området finns en ny parkonstellation och att där även finns årsvalpar.”

Länsstyrelsen skriver i sitt beslut att inget dna hittats i direkt anslutning till angreppen. Det dna-prov som togs från ett bett vid fårangreppet kunde enligt myndigheten inte ens artbestämmas.

 

Mer än en varg

Myndighetens bedömning är att de rapporterade angreppen har stor geografisk spridning att det inte är osannolikt att skadorna orsakats av mer än en varg. ”Det finns heller ingen bekräftad koppling mellan angreppen och den nya parkonstellationen i området samtidigt som angreppet på får i Linghed bedöms vara orsakade av en ung varg”, skriver länsstyrelsen.

Länsstyrelsen Dalarnas bedömning är att det inte går att identifiera den eller de skadegörande vargindividerna. ”En eller flera av angreppen kan ha orsakats av vargar utan revir och då dessa snabbt kan förflytta sig till nya områden går det inte att bedöma risken för fortsatt skada.

Utifrån vad som nämns ovan gör länsstyrelsen bedömningen att skyddsjakt inte kan medges. Ansökan avslås därmed”, avslutar länsstyrelsen.

Skribent

Olle Olsson

olle.olsson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram