Avföringsprovet tas lämpligen i samband med passningen eller när rådjuret sotas. Följ checklistan i artikelns faktaruta. Foto: Jan Henricson

Insamling av färsk rådjursskit fortsätter

Forskare vid SLU vill ha fortsatt hjälp av jägarna med att samla in färsk avföring från rådjur. Huvudsyftet är att ta reda på om viltet har inälvsmaskar som vanligtvis finns hos får.

I slutet av förra jaktsäsongen bad forskarna jägarna om hjälp för att få in färska avföringsprover från rådjur, för att i dessa spåra parasiter som kan orsaka allvarlig smitta hos tamfår. Forskarna vill nu ha fortsatt hjälp från jägarna.

Genom insamlingen kan man få svar på hur parasiter hos vilda hjortdjur sprids mellan olika djurslag, särskilt mellan tama och vilda djur.

 

Genetisk analys

I projektet undersöks förekomsten av parasiten Haemonchus contortus som finns hos tamfår och rådjur.

– Jägarna som vill hjälpa till får gärna göra det. Parasiten kan orsaka allvarlig sjukdom hos tamfår och det är angeläget att vi får mer kunskap om förekomsten, säger Jonas Malmsten veterinär och viltforskare.

Proverna ska analyseras med hjälp av genetiska metoder. Innan analyserna kan göras behöver forskarna få in prover från hela landet.

 

Tack på förhand

Provsvaren kommer att dröja tills alla resultat är färdiga, och avsikten är då att återkoppla till jägarna som hjälpt till. Med personlig kontakt, föredrag i jaktvårdskretsen eller via media.

– Jägarna är mycket bra på att hjälpa forskningen, och jag är säker på att de gör så även i det här fallet. Lika bra att säga tack för hjälpen på förhand, säger Jonas Malmsten.

 

Provtagning rådjursspillning

Om du vill hjälpa till kan du skicka efter provtagningskit med frankerat svarskuvert. Skriv hur många kit du behöver (1 per djur) och din adress. E-post: parasitinsamling@slu.se

Om inte provkittet hunnit komma kan du ändå hjälpa till genom att samla ungefär en matsked spillning i en plastpåse och förvara den svalt och sedan skicka in det när provtagningskitet kommer, tillsammans med information om var och när djuret skjutits.

Lägg cirka två matskedar spillning eller fem–tio pluttar från ändtarmen per djur i separata plastpåsar.

Märk påsarna med ett valfritt nummer med vattenfast penna. Lägg alla påsar i en yttre plastpåse så inte läckage uppstår mellan påsarna.

Fyll i information i det bifogade formuläret för respektive nummer. Lägg prover och formuläret i det vadderade kuvertet. Klistra på adresslappen. Portot är betalt.

Posta provet antingen på en måndag, tisdag eller onsdag. Prov kan skickas söndag om tömning av brevlådan sker samma dag. Går inte detta – kan proverna förvaras kallt fram till postning. OBS! Ej i frys!

Om något är oklart kontakta parasitinsamling@slu.se. Telefon: Johan Höglund: 070–257 41 56, Peter Halvarsson: 070-682 09 48, eller Petter Kjellander: 076–808 65 66.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev